Arpad Janos Potapi, secretarul de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului, a ținut, marți, un discurs în Parcul Reconcilierii din Arad. Prilejul a fost oferit de comemorarea a 13 martiri ai revoluţiei maghiare din perioada 1848-1849. Aceștia au fost executaţi cu 171 ani în urmă. El a subliniat că orașul Arad nu aparține doar românilor, ci și maghiarilor.

„Realizarea noastră comună este faptul că a fi maghiar în Bazinul Carpatic, cred, nu mai reprezintă un dezavantaj, ci din ce în ce mai mult un avantaj. Astăzi avem toate şansele să fim câştigătorii secolului 21”, a spus secretarul de stat, care a mai menționat că „Istoria ne învaţă astăzi că putem avea oricâte Araduri, dacă nu abandonăm speranţa, dacă vom putea lupta cu forţele unite, nicio forţă din lume nu ne va putea înfrânge.”

„Să arătăm un exemplu pozitiv majorității”

Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, a atras atenţia în discursul său că este necesar ca fiecare generaţie să-şi ducă propria luptă pentru libertate.

„O pandemie ne poate influenţa modul de a trăi şi obiceiurile, însă nu putem accepta să ne răpună libertatea”, a spus politicianul, afirmând: depinde de maghiari dacă după alegerile parlamentare din decembrie vor mai avea o reprezentanţă puternică şi dacă aceasta va putea contribui la o stabilitate care ar pune capăt incertitudinii care domneşte în România de 8 ani încoace.

„Sunt convins că libertatea noastră, forţa noastră este şi va rămâne un factor stabilizator în societatea românească”, a adăugat Hunor, conform webradio.hu.

Lidrul UDMR a vorbit și despre Târgu Mureș, oraș unde a fost ales un primar maghiar.

„Astăzi, când privim spre viitor în timp ce îi comemorăm pe eroii luptei pentru libertate, avem motive serioase să credem că suntem capabili nu doar ca să ne punem în picioare şi să construim, dar şi să arătăm un exemplu pozitiv majorităţii, să-i convingem că împreună cu maghiarii, împreună cu maghiarii care trăiesc în siguranţă şi formează o comunitate puternică, această ţară va fi şi ea mai mare şi mai bogată”, a declarat Hunor Kelemen.