Evenimentul Zilei > Actualitate > Ungaria se implică în alegeri de partea UDMR! Suspendă mâine controalele la frontieră
Ungaria se implică în alegeri de partea UDMR! Suspendă mâine controalele la frontieră

Ungaria se implică în alegeri de partea UDMR! Suspendă mâine controalele la frontieră

Zeci de autocare, microbuze și mașini au fost pregătite în Ungaria pentru a-i aduce acasă pe cetățenii din Târgu-Mureș care sunt plecați în țara vecină. Aceasta a suspendat controalele COVID 19 pentru români timp de 24 de ore, punând însă o condiție bine legată de alegerile de duminică.

Ungaria permite libera trecere a cetățenilor români din Târgu-Mureș dacă turistul prezintă ștampila Votat pe cartea de identitate, pentru a sprijini implicit votarea candidaților UDMR. În această idee, opinia publică din Transilvania așteaptă o poziție oficială din partea MAE și a președintelui Klaus Iohannis, anunță flux24.

Iată ce a scris astăzi UDMR pe pagina de Facebook:

„Vino acasă, votează și tu Când călătorești înapoi, îți poți confirma participarea cu stickerul VOT pe spatele buletinului de identitate. Așa nu trebuie să intri în carantină. AVERTISMENT: Puteți intra în Ungaria fără restricții doar duminică dimineața între orele 8 și 9 luni dimineața”.

Autoritățile din Ungaria au anunțat, sâmbătă, că românii cu dublă cetățenie sau cu permis de ședere permanentă vor putea reveni fără restricții în Ungaria, dacă vor merge să voteze în România la alegerile locale de duminică.

Alegătorul român, mai tare decât Covid

Tamás Menczer, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, a precizat că reîntoarcerea în Ungaria este posibilă fără nicio restricţie pentru cetăţenii români sau cei cu dublă cetăţenie care au permis de şedere permanentă în Ungaria, dacă se deplasează în România pentru a participa la alegerile locale organizate duminică şi dovedesc acest lucru prin vignieta ”votat” aplicată pe cartea de identitate.

Secretarul de stat a explicat că participarea la vot a tuturor celor interesaţi este considerată un lucru important şi, în consecinţă, autorităţile au hotărât să nu fie supuse carantinei în Ungaria persoanele care participă la alegeri şi pot dovedi acest lucru cu vigneta “votat” care li se lipeşte în secţiile de votare pe cartea de identitate românească, scrie MTI.

Alegătorii şi copiii lor minori se pot întoarce în Ungaria fără nicio restricţie, începând de duminică ora 8 dimineaţa, până luni la ora 9 dimineaţa, folosind oricare dintre punctele de trecere a frontierei româno-ungare, a mai declarat secretarul de stat.

De la 1 septembrie, autorităţile din Ungaria au închis graniţele pentru străini, în încercarea de a reduce infectările cu noul coronavirus. Este permis doar tranzitul, care nu trebuie să depăşească 24 de ore. Cei care tranzitează teritoriul ungar trebuie să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie.

Sursă foto: Facebook