Carnea de porc, un lux de sărbători. Cât va costa înainte de Crăciun
- Antonia Hendrik
- 7 noiembrie 2023, 13:45
Carnea de porc va deveni un lux de sărbători. Masa de sărbători devine şi mai scumpă pentru români anul acesta. Din păcate, România se va confrunta în această iarnă cu cele mai mari scumpiri.
Carnea de porc va deveni un lux în preajma sărbătorilor. Potrivit specialiștilor, produsele tradiționale se vor scumpi de aceste sărbători. Sunt cele mai scumpe sărbători din ultimii 30 de ani Mai exact, producătorii au anunțat deja o scumpire de până la 15%, în preajma sărbătorilor. De asemenea, se va scumpi făină, uleiul, zahărul dar şi multe specialități pentru masa de Crăciun.
Carnea de porc, un lux pentru majoritatea românilor
Carnea de porc se scumpește cu peste 20% în perioada sărbătorilor de iarnă. Anul trecut, se găsea între 15 și 20 de lei pe kilogram. În prezent nu mai găsim sub 25 de lei pe kilogram. Prețul porcului „în viu” este de aproximativ 15 lei pe kilogram.
Producția scăzută de carne de porc în România se datorează importurilor mari (80% din consum). Dar și dificultăților de creștere în zonele montane cu resurse limitate.
Coaste la grătar. Sursa foto: Pixabay
Crescătorii cumpără cereale de la sătenii din zonele de câmpie. Unii cresc porci pentru consum propriu, alții pentru vânzare înainte de Crăciun. Creșterea purceilor aduce venituri suplimentare sătenilor, deoarece purceii valorează 600 de lei, iar o scroafă poate avea minim opt purcei, motiv pentru care carnea este scumpă.
Vânzările au scăzut cu 25%
De la o zi la alta, românii sunt tot mai săraci. Nu-şi mai permit să cumpere carnea de porc şi multe alte alimente necesare pentru masa zilnică. Iar actuala coaliție de guvernare nu pare preocupată de acest fenomen: sărăcia.
Prețul unui kilogram de porc la viu la crescători variază între 9,20 și 9,50 lei, iar prețul este mult mai mare pentru porcii din rasa Mangalița, între 30 și 35 lei pe kilogram.
Carne de porc şi gogonele. Sursa foto: Pixabay
Iar porcii din rase comune sunt vânduți cu prețuri cuprinse între 15 și 20 lei pe kilogram la viu și 25 lei pentru carcasă. Când crescătorii vând porci sacrificați și tranșați, prețul depășește 25 lei pe kilogram. Iar vânzările au scăzut cu 25% față de anul trecut, spun specialiştii.
Îngrijorarea fermierilor
Fermierii sunt îngrijoraţi şi de revizuirea reglementărilor UE cu privire la animalele de fermă, care ar putea duce la eliminarea boxelor şi la extinderea limitelor de poluare industrială la şi mai multe ferme, ceea ce va costa miliarde de euro şi va face ca preţul la cărnea de porc din UE să nu mai fie accesibil la export sau pe pieţele interne.
Deocamdată, impactul potenţial al acestor modificări, ce urmează a fi finalizate anul următor, este neclar pe măsură ce statele membre UE negociază cu Executivul comunitar interesat de progrese în atingerea obiectivelor de sustenabilitate.