Când nucile devin un risc. Afecțiuni pe care le pot agrava

Când nucile devin un risc. Afecțiuni pe care le pot agravaSursa foto: Pixabay

Nucile sunt pline de grăsimi sănătoase, proteine, fibre, antioxidanți și multe vitamine esențiale. Cu toate acestea, există anumite persoane care ar trebui să evite conusumul de nuci. Ele pot agrava simptomele sau chiar pune sănătatea în pericol.

Când sunt nucile periculoase

Pentru persoanele cu alergie la nuci, chiar și o cantitate mică poate declanșa o reacție severă (anafilaxie), cu simptome precum umflarea limbii, dificultăți de respirație, urticarie sau pierderea conștienței. Unele persoane au intoleranță la nuci. Simptomele sunt: balonare, crampe abdominale, diaree sau flatulență.

Potrivit dr. Chidozie Odigwe, nefrolog, persoanele cu boală renală cronică în stadiu avansat sau aflate pe dializă trebuie să evite sau să limiteze sever consumul de nuci. Nucile conțin:

  • Fosfor – poate duce la hiperfosfatemie
  • Potasiu – poate cauza hiperpotasemie
nuci

Nuci. Sursa: Dreamstime.com

Persoanele care trebuie să evite nucile

Cei cu sindromul de colon iritabil (SCI), boala Crohn și colită ulcerativă trebuie să evite consumul de nuci. Durerea abdominală, diareea sau balonarea sunt frecvente după consumul de nuci, mai ales în perioadele de criză.

Și cei care suferă de calculi biliari (pietre la fiere) și disfuncții ale vezicii biliare trebuie să evite consumul de nuci. Grăsimile sănătoase din nuci pot stimula contracțiile vezicii biliare, ceea ce, în caz de calculi, poate duce la colici biliare dureroase sau chiar urgențe medicale.

Migdale, nuci, caju

Migdale, nuci, caju. Sursa foto: pxhere.com

Mixurile de nuci din comerț conțin multă sare

Majoritatea mixurilor de nuci din comerț conțin sare în exces și trebuie evitate de persoanele cu hipertensiune, cu afecțiuni renale sau care au nevoie de un aport controlat de sodiu.Dr. Jennie Stanford avertizează asupra consumului de nuci sărate și recomandă variantele crude sau coapte, nesărate, pentru un control mai bun al tensiunii arteriale și al retenției de lichide.

Cei care țin dietă trebuie să consume o cantitate mică de nuci. Acestea sunt sățioase și au multe beneficii pentru sănătate, dar și 600 de calorii pe 100 de grame.

Ne puteți urmări și pe Google News