Boala mută care se instalează pe nesimțite. Pericolul pe care adesea-l ignorăm!

Boala mută care se instalează pe nesimțite. Pericolul pe care adesea-l ignorăm! Sursa foto: Arhivă EVZ

Una dintre bolile cele mai grave, cunoscută și drept „boala mută”, osteoporoza apare la femeile trecute de prima tinerețe. Boala se datorează pierderii în densitate a oaselor.

Osteoporoza se poate traduce prin „oase poroase” și apare odată cu înaintarea în vârstă, în special la femei. Milioane de persoane suferă de această afecțiune la nivel mondial, iar mare parte dintre ele sunt femei.

Oasele sunt construite din colagen, o proteină secretată de corp care dă formă, și fosfat de calciu, un mineral care da tărie osului. De-a lungul vieții, acestea au capacitatea de a se reconstitui, în cazul unor accidente. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, oasele pierd consistență și astfel apare osteoporoza. Cu cât ești mai în vârstă, cu atât riscurile de a osteoporoză cresc, după cum relatează publicația noidoi.md.

Cele mai afectate sunt femeile, la care se poate apărea după 5 - 7 ani de la instalarea menopauzei. Oasele femeilor sunt mai subțiri și, deci, mai predispuse bolii, însă și bărbații pot suferi de osteoporoză. Aproximativ 25% din cazurile de fracturi ale bărbaților de peste 50 de ani sunt din cauza acestei boli.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa foto. sursa de sanatate

Ce fel se manifestă osteoporoza

Boala se instalează pe tăcute, fără să aibă simtome vizibile. De multe ori, pacientul descoperă că suferă de această boală abia în momentul în care are o fractură sau când postura sa se schimbă. Singurele semne care te avertizează că ai putea avea această boală sunt durerile de spate cauzate de eventuale modificări ale vertebrelor.

De menționat că osteoporoza este principala cauză pentru numeroase cazuri de fractură de oase diagnosticate anual în lume. Cea mai frecventă este fractura vertebrelor care apare din cauză că acestea se macină încet, dar sigur. Astfel se ajunge la o deformare a coloanei vertebrale. La fel de comune sunt și fractura de șold sau la încheietura mâinii.

sursa foto: EVZ

Factorii de risc pentru osteoporoză

Riscul apariției osteoporzei crește pentru cei care fumează, au un stil de viață sedentar și o alimentație săracă în calciu și vitamina D. La fel și consumul exagerat de alcool, corticosteorizii, medicamentele antiinflamatoare recomandate în tratamentul astmului bronșic pot favoriza apariția bolii.

Tulburările de alimentație precum anorexia și bulimia sunt, de asemenea, factori care contribuie la scăderea densității osoase.

În aceste condiții, medicii recomandă efectuarea unor teste de densitate osoasă pentru a stabili în ce măsură ești supus riscului.

Cum poți ține boala departe

Exercițiile fizice ajută să ții osteoporoză sub control. Fie că este vorba de alergare, ridicarea greutăților, contribuie la menținerea oaselor sănătoase. Iar plimbările și tenisul pot contribui la prevenirea apariției osteoporozei.

Cercetătorii spun că femeile care se plimbă aproximativ un kilometru și jumătate zilnic, amână apariția osteoporozei cu 4 până la 7 ani.

O alimentație bogată în calciu poate ajuta, indiferent de vârstă. Pentru asta este nevoie de echivalentul a aproximativ un litru de lapte pe zi. Somonul, tonul, heringul conțin vitamina D care ajută la asimilarea calciului. Legumele sunt și ele e ajutor, dacă le avem în alimentație. Surse bogate de calciu mai sunt sunt iaurtul, brânză, sucul de portocale.