Evenimentul ZileiActualitateCampaniile de vaccinare nu asigură imunitate de grup, prea curând. Avertismentul specialiștilor

Campaniile de vaccinare nu asigură imunitate de grup, prea curând. Avertismentul specialiștilor

Campaniile de vaccinare nu asigură imunitate de grup, prea curând. Avertismentul specialiștilor
Campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 nu vor asigura, prea curând, o imunitate de grup la nivel mondial împotriva noului coronavirus.

Campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 nu vor asigura, prea curând, o imunitate de grup la nivel mondial. Mai mulţi experţi din domeniul sănătăţii au declarat că revenirea la starea de normalitate nu se va întâmpla foarte curând. Aceștia au arătat că există mai multe probleme ce trebuie rezolvate. Între acestea sunt accesul limitat la vaccin pentru țările sărace, lipsa de încredere a comunităților și potențialele mutații ale virusului.

„Nu vom reveni la normal prea repede”, a estimat Dale Fisher, preşedintele Reţelei de alerte şi reacţii privind focarele epidemiologice din cadrul OMS.

Reprezentantul OMS a apreciat dobândirea imunității de grup nu va fi posibilă, în acest an, la nivel modial.

„Ştim că trebuie să dobândim imunitate de grup şi că avem nevoie de acest lucru în majoritatea ţărilor. Nu vom vedea așa ceva în 2021. Ar putea să existe anumite ţări care ar putea să o dobândească. Chiar și atunci nu se va reveni la normalitate, mai ales în ceea ce priveşte controalele la frontier”, a mai adăugat Dale Fisher.

Imunitatea de grup se referă la situaţia în care un număr suficient de mare de oameni dintr-o populaţie dobândesc imunitate la o infecţie. Astfel este împiedicată, în mod eficient, răspândirea bolii.

Campanile de vaccinare nu asigură o imunitate de grup

La rândul său, Pandu Riono, epidemiolog la University of Indonesia, a spus că anumite guverne sunt dependente de vaccinuri viitoare. Or, acest lucru înseamnă că imunitatea de grup nu va fi atinsă în viitorul apropiat.

„Guvernul indonezian crede că vaccinul este cea mai bună soluţie pentru a controla pandemia. Membrii săi uită că monitorizarea populaţiei, testarea, comunicarea, educarea pentru adoptarea comportamentelor cu risc scăzut de infectare sunt importante. Vaccinul în sine are nevoie de timp pentru a fi administrat celor mai mulţi oameni care au nevoie de el.”, a declarat Pandu Riono.

Indonezia şi India vor lansa campanii de vaccinare în masă în această săptămână.

Țările sărace întârzie campania de vaccinare

Peste 90 de milioane de oameni au fost infectaţi cu noul coronavirus şi aproximativ 1,9 milioane dintre ei au murit. Informația apare într-un bilanţ realizat de Reuters. Mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, Singapore, Marea Britanie şi statele Uniunii Europene, au început campanii de vaccinare pentru cetățeni.  Sunt folosite, în special dozele de vaccin anti-COVID-19 dezvoltate de Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford.

Ţările bogate se află în fruntea listelor de aşteptare în ceea ce priveşte livrările de vaccinuri. Acest lucru a determinat OMS să avertizeze că există o problemă şi că ţările sărace nu au primit dozele necesare.

 

 

 

 

 

 

 


Accesează: