Imunitate sporită în cazul vaccinului Moderna. România primește primele doze

Imunitate sporită în cazul vaccinului Moderna. România primește primele doze

Al doilea vaccin aprobat la nivelul UE, Moderna, oferă imunitate timp de cel puțin 2 ani, anunță compania.

Anticorpii generați de vaccinul dezvoltat de Moderna ar oferi o protecție de cel puțin 2 ani împotriva noului coronavirus, a declarat joi directorul executiv al companiei americane, Stephane Bancel.

Totuși, o perioadă exactă a protecției pe care serul Moderna o poate oferi va fi stabilită doar după ce compania va colecta mai multe date și va finaliza evaluarea sa, transmite Reuters.

„Anticorpii generați de vaccin în organismul uman se pierd foarte greu. Credem că va exista un potențial de protecție pentru vreo doi ani, după administrare”, a mai adăugat directorul Moderna. Totodată, reprezentantul gigantului pharma susține că vaccinul Moderna va fi eficient și împotriva noilor tulpini de coronavirus apărute în Marea Britanie și Africa de Sud.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agenția Europeană a Medicamentuluia aprobat miercuri folosirea vaccinului produs de compania americană Moderna la nivelul Uniunii Europene. Cetățanii UE vor beneficia astfel de al doilea vaccin, după Pfizer-BioNTech.

Gheorghiță: Vaccinul Moderna va ajunge în România până la jumătatea lui ianuarie

Coordonatorul campaniei de vaccinare națională, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat la Antena 3 că vaccinul produs de Moderna, este aşteptat să ajungă în țara noastră până la jumătatea acestei luni. Numărul total de doze va fi însă mult mai mic decât în cazul vaccinului Pfizer.

„4,3% din cantitate revine României, înseamnă aproximativ 3,5 milioane de doze de la compania Moderna. Dacă se va aproba încă un contract, am putea primi dublu. Chiar din luna ianuarie ne așteptăm să ajungă în România, chiar până la 15 ianuarie ar putea să fie livrată prima tranșă de doze. Este o veste bună, dar numărul de doze este incomparabil mai redus decât cel de la compania BioNTech Pfizer, având în vedere capacitatea de producție și tipul contractului încheiat de Comisia Europeană", a declarat dr. Valeriu Gheorghiță, miercuri seară.

Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță a mai precizat că nu sunt diferențe medicale vis-a-vis indicațiile acestor tipuri de vaccinuri, fiind vorba doar de diferențe în ceea ce privește condiţiile de stabilitate, distribuţie şi management al dozelor.

Moderna inhibă formele grave de coronavirus

Vaccinul produs de Moderna este cel de-al doilea vaccin anti-COVID-19 apropat de UE, după cel dezoltat de Pfizer/BioNTech. Testele clinice realizate de companie au arătat o eficiență de 94%. Nicio persoană care a fost vaccinată cu serul, cunoscut sub numele de mRNA-1273, nu a dezvoltat o formă gravă de coronavirus.

Rezultatele studiilor Moderna indică faptul că vaccinul este în general bine tolerat și nu ridică probleme serioase de siguranță. Potrivit studiului, vaccinul Moderna este administrat în două doze, la o diferenţă de 28 de zile, intramuscular, în braţ. Studiul confirmat de AEM a arătat că cele mai comune reacţii adverse au fost uşoare sau moderate şi au dispărut în câteva zile de la vaccinare.

Reacţiile adverse cel mai des întâlnite, ca și în cazul Pfizer, au fost: durere şi umflături în zona injectată, oboseală, frisoane, febră, dureri de cap, durere în muşchi şi încheieturi, ameţeală sau vărsături.

Foto: Profimedia Images