Evenimentul Zilei > Social > Coronavirus. Noua tulpină aduce lockdown? „E posibil să avem două pandemii suprapuse”
Coronavirus. Noua tulpină aduce lockdown? „E posibil să avem două pandemii suprapuse”

Coronavirus. Noua tulpină aduce lockdown? „E posibil să avem două pandemii suprapuse”

Mutația virusului B1.1.7, care s-a răspândit deja în 33 de state ale lumii, dă fiori. Deși nu este mai periculoasă decât genomul SARS-CoV-2, viteza sa de contaminare implică mari riscuri.

Doctorul Marius Geantă, președintele și co-fondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină, atrage atenția asupra noii tulpini de coronavirus, cea mai mare problemă fiind capacitatea limitată de a o diagnostica, potrivit Ziare.com. Aceasta ar putea bloca sistemul de sănătate, deja suprasolicitat.

Noua tulpină determină creșterea exponențială a cazurilor grave

„Deși noua tulpină nu determină în sine cazuri mai grave, prin faptul că afectează mai mulți oameni determină în total creșterea exponențială a cazurilor grave de COVID și, implicit, crește și mai mult presiunea asupra sistemelor de sănătate”.

Doctorul apreciază că aparitia noii tulpini pune în discutie, „cum am remarcat deja în Marea Britanie, eficiența intervențiilor de sănătate publică (lockdown) – ne putem aștepta la măsuri restrictive din ce în ce mai severe, în lunile care urmează, în acele regiuni în care tulpina nouă va fi identificată pe scară largă”, scrie medicul pe contul de Facebook.

Studiile arată că noua tulpină se transmite cu 56-70% mai repede

„Nu greșim spunând că este posibil să avem două pandemii suprapuse: una cu SARS-CoV-2 și, cealaltă, aflată în fază incipientă, cu noua tulpină din Marea Britanie. Cea mai mare problemă este capacitatea limitată de a diagnostica noua tulpină.

Testele PCR pot ridica, în cel mai bun caz, suspiciunea, dar nu pot diagnostica infecția cu noua tulpină. Diagnosticul noii tulpini se face prin secvențierea genomului virusului – o metodă nouă, diferită de PCR, care necesită echipamente, echipe pregătite și analiză de date. Dar nici simpla existență a acestor elemente nu este suficientă – secvențierea trebuie făcută (ca în Marea Britanie) în mod reflex, continuu, la nivelul întregului sistem de sănătate (implementarea public health genomics).

De ce este esențială constituirea acestei capacități diagnostice prin secvențierea reflexă a genomului SARS-CoV-2, la nivelul sistemului de sănătate publică? Studiile arată că noua tulpină se transmite cu 56-70% mai repede, având potențialul de a determina o creștere rapidă a numărului de cazuri de infecție și, implicit, a numărului de cazuri grave”.

Pe teritoriul României nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie, a precizat, duminică, Ministerul Sănătății. Reacția ministerului vine după ce, tot duminică, un reprezentant al Institutului Matei Balș a declarat că două probe de detectare ale infecției cu noul coronavirus au avut rezultate diferite față de cele cunoscute până acum.

”O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”, explică Ministerul Sănătății.