Ravindra Gupta, un virusolog de la Universitatea din Cambridge (Marea Britanie), a aflat, în luna iunie a acestui an despre un pacient bolnav de cancer, cancer care se afla internat într-un spital, de o lună, și contractase și coronavirus. Pacientul era tratat pentru un limfom care recidivase și căruia i se administrase rituximab. Este vorba despre un medicament care afectează celulele B producătoare de anticorpi. Acest lucru a făcut ca pacientul respectiv să nu poată scăpa de COVID-19.

Gupta studiază rezistența organismului la administrarea medicamentelor pentru HIV, așa că a devenit interesat de cazul pacientului afectat de cancer și coronavirus. Britanicul a murit la 101 zile după ce fusese diagonsticat cu coronavirus, timp în care nu a reușit să se vindece de această problemă.

Un caz elocvent pentru studii

Lui i s-a administrat medicamentul antiviral remdesivir, dar și două runde de plasmă prelevată de la pacienți care aveau anticorpi pentru coronavirus. Când Ravindra Gupta a studiat secvențele genomului din coronavirusul care a infectat pacientul, a descoperit că SARS-CoV-2 a suferit mai multe mutații care i-au fi permis să „dribleze” anticorpii, conform sciencemag.org.

Acum, concluziile sale legate de pacientul care și-a pierdut viața între timp sunt cruciale pentru cercetătorii din Marea Britanie care studiază mutația suferită de virus. Tulpina respectivă pare să se răspândească mai repede, dar nu s-a concluzionat că ar fi mai mortală. B.1.1.7 a fost denumită mutația, care ar avea ca bază un pacient infectat pentru o perioadă lungă de timp. Și asta pentru că sistemul imunitar al respectivului bolnav a fost compromis.

„Boală lungă”, probleme mari

„Este o ipoteză care se bazează perfect pe logică și rațiune”, a spus Jeremy Farrar, specialist în boli infecțioase, directorul Wellcome Trust. Oamenii de știință încă încearcă să afle mutațiile existente în B.1.1.7. Problema apărută a aruncat Marea Britanie în izolare, pentru că foarte multe țări și-au suspendat zborurile din și către Regatul Unit.

Nu se poate spune dacă pacientul decedat a fost cel de la care a pornit mutația, dar specialiștii spun că reprezintă un caz reprezentativ și se poate trage concluzia că persoanele care suferă de infectare o perioadă mai lungă de timp au nevoie de îngrijire și mai atentă din partea medicilor.