Evenimentul Zilei > EVZ Special > COVID-19. Opiniile medicilor ajung la tribunal. Cazul Didier Raoult
COVID-19. Opiniile medicilor ajung la tribunal. Cazul Didier Raoult

COVID-19. Opiniile medicilor ajung la tribunal. Cazul Didier Raoult

A dat naștere multor discuții, iar pe numele său a fost depusă o plângere. Nu este singur și în acest caz mai apar cinci medici din Franța.

Consiliul Naţional al Ordinului medicilor francezi a anunţat, luni, că a depus o plângere împotriva a şase medici, printre care se numără şi profesorul Didier Raoult, un specialist în boli infecţioase de renume mondial, din cauza declaraţiilor controversate ce au fost legate de pandemia de coronavirus.

Consiliul Ordinului (Cnom) a confirmat aceste informaţii, dezvăluite de agenţia de presă AFP în domeniul medical APMNews, fără a oferi alte detalii.

A făcut acuzații legate de modul în care a fost gestionată criza

Organismul a examinat la începutul lunii decembrie o serie de plângeri sau semnalări care vizau medici pentru fapte sau declaraţii publice despre pandemia de coronavirus şi a decis să sesizeze camerele disciplinare de primă instanţă sau să se alăture unei plângeri în curs împotriva a şase medici, informează agenţia specializată. Printre medicii vizaţi se numără şi profesorul Didier Raoult, directorul Institutului Spitalului Universitar (IHU) Mediterranee Infection din Marsilia, susţinător controversat al hidroxiclorochinei, şi medicul infecţionist Christian Perronne.

Didier Raoult se află în centrul unei controverse pentru că a criticat foarte dur modul în care a fost gestionată criza provocată de pandemia de coronavirus, de către autorităţi. El a mai semnalat și conflictele de interese în cercetarea internaţională privind tratamentul COVID-19.

A fost concediat

În ceea ce-l priveşte pe profesorul Perronne, l’Assistance Publique – Hopitaux de Paris (AP-HP) a anunţat joi că a fost demis, pentru declaraţiile sale potrivit cărora pacienţii cu COVID reprezintă un avantaj financiar pentru medici şi, de asemenea, pentru comentarii controversate în jurul hidroxiclorochinei. Până în prezent, medicul era şeful departamentului de boli infecţioase şi tropicale de la Spitalul Raymond-Poincaré din Garches, în regiunea pariziană.

Plângerile Cnom îi vizează, de asemenea, pe profesorul Henri Joyeux, oncolog pensionat, dr. Nicole Delépine, fost oncolog la Garches, dr. Nicolas Zeller, medic generalist, şi dr. Rezeau-Frantz, de asemenea medic generalist.

sursa: Agerpres