Noul Coronavirus lovește puternic. Alexandru Rafila, primele declarații despre mutațiile Covid-19

Noul Coronavirus lovește puternic. Alexandru Rafila, primele declarații despre mutațiile Covid-19

Alexandru Rafila își expune opinia cu privire la noua tulpină de Covid-19 ce a fost descoperită în Marea Britanie.

Cercetătorii din marea Britanie au descoperit o nouă tulpină de Covid-19 pe care au definit-o prin „schimbarea tipului de proteină cu țepi”, cea folosită de Sars-Cov-2 pentru a infecta oamenii.

După ce au apărut mai multe detalii în presă, reprezentantul României la OMS Alexandru Rafila, și-a spus părerea despre aceste mutații care au apărut la Covid-19.

Ce efecte are noua tulpină Covid-19?

„Au loc eforturi pentru a confirma dacă oricare dintre aceste mutaţii contribuie la transmiterea mai mare Noua variantă include o mutaţie în regiunea genomului viral care codifică proteina cu ţepi.

Nu există dovezi că varianta ar provoaca infecţii severe cu Covid-19, sau că ar face vaccinurile mai puţin eficiente”, au spus cercetători de la Genomics UK Consortium, într-un comunicat.

Dr. Jeremy Farrar, directorul Wellcome ( organizație de caritate, axată pe cercetarea biomedicală, cu sediul în Londra), a declarat că „„supravegherea și cercetarea trebuie să continue și trebuie să luăm măsurile necesare pentru a rămâne înaintea virusului”.

Să nu fim isterici!

Prof. Alan McNally,un expert de la Universitatea din Birmingham, îi încurajează pe oameni să-și păstreze calmul și să abordeze situația cut act, respectând regulile impuse de autorități până acum.

„Să nu fim isterici. Nu înseamnă că este mai transmisibil, mai infecțios sau periculos. Eforturi uriașe sunt în curs de a caracteriza varianta și a înțelege apariția acesteia.

Este important să păstrăm o perspectivă calmă și rațională asupra tulpinii, deoarece aceasta este o evoluție normală a virusului și ne așteptăm ca noi variante să vină și să plece și să apară în timp”, a precizat McNally.

Până acum au fost identificate peste 1000 de cazuri pozitive pentru noul Coronavirus.

Ce spune Rafila? Este cazul să ne panicăm?!

„Ceea ce au remarcat cercetătorii din Marea Britanie nu este un lucru neobișnuit. Pentru că acest tip de virusuri ARN, inclusiv coronavirusul, generează astfel de mutații foarte frecvent.

Important e ca anticorpii neutralizanți care rezultă în urma vaccinării, să blocheze atât formele inițiale ale virusului, cât și formele mutante. Dar până în momentul de față, deși există multe forme de mutații care au fost înregistrate de-a lungul timpului, inclusiv în România, nu s-au observat diferențe în ceea ce privește anticorpii neutralizanți”, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat dacă vaccinul va mai funcționa chiar și împotriva noii tulpini, Rafila a declarat că nu există motive de îngrijorare în ceea ce privește acest aspect.

„Nu există motive de îngrijorare cu privire la eficacitatea vaccinului față de virus, atât în forma clasică, cât și în cazul formelor apărute ulterior datorită unor mici mutații care se înregistrează în mod natural la acest tip de virus”, spune Rafila conform România Reală.