

Dr. Catherine Smallwood, ofițer principal de urgență, Biroul regional al OMS pentru Europa, a oferit câteva răspunsuri. În prezent, ţările europene se află într-un „punct de vârf” al pandemiei.
Aceasta este observaţia colegului ei Hans Kluge, director regional pentru Europa la Organizația Mondială a Sănătății. Cazurile noi de infectare cresc rapid, iar amenințarea unei versiuni mutante stârneşte multe temeri.
„Rămânem în controlul Covid-19 pe măsură ce cazurile cresc în Europa și abordăm noile provocări aduse de virusul mutant. Acest moment reprezintă un punct de vârf în cursul pandemiei”, a spus Hans Kluge.
Varianta mai transmisibilă a fost deja detectată în 22 de țări din Europa, a spus el. Acele ţări trebuie să „intensifice” măsurile pentru a preveni răspândirea în continuare.
„Virusul se îmbunătățește… și trebuie să facem şi noi asta”, a declarat Catherine Smallwood. Ea a explicat că reducerea transmiterii ar trebui să fie o prioritate pentru țări.
Oficialii din domeniul Sănătății anticipează că infecțiile ar putea continua să crească după Sărbători. Kluge afirmă că există în prezent o „imagine incompletă a situației epidemiologice actuale”.
De vină ar fi faptul că în jurul Crăciunului și Anului Nou au fost mai puţine teste. Unele țări din Europa şi Marea Britanie au început să lanseze vaccinuri. Totuşi, oficialii OMS au avertizat că restricțiile nu pot fi eliminate decât treptat.
„Primul lucru pe care îl va schimba implementarea vaccinării nu va fi transmiterea, ci va fi faptul că cei mai vulnerabili oameni, cei pe care îi vaccinăm mai întâi, nu vor avea boli severe și nu vor ajunge în spital și nu va muri”, a spus Smallwood.
„Acesta este primul impact, dar nu este sigur să presupunem că se va întâmpla de la sine. Trebuie să continuăm tot ceea ce am făcut cel puțin în următoarele șase luni”, a mai spus experta OMS.
Kluge a completat că, deși „imunitatea de turmă” este un „obiectiv final”, mai întâi trebuie redusă răspândirea virusului. Asta, în contextul în care nu se știe încă în cât timp vaccinurile vor preveni infecția.
Vaccinările ar putea, de asemenea, „pune presiune” asupra virusului. Dar oficialii nu știu „cum virusul va continua să se schimbe”. Europa a suferit imens din cauza pandemiei, cu 26 de milioane de cazuri confirmate și peste 580.000 de decese în 2020.
Ar putea fi eradicată Covid-19, această boală infecţioasă teribilă, „exportată” de China? Pe scurt, oficialii nu știu, dar până în prezent o singură boală umană a fost eradicată anterior: variola.
Există „diferențe uriașe” între variolă și Covid-19. Smallwood spune că noul coronavirus „apărut, s-a răspândit la nivel global și s-a adaptat foarte bine circulației printre oameni și a continuat să se adapteze”.
Ea a subliniat că există încă multe întrebări cu privire la timpul necesar pentru ca vaccinurile să producă imunitate. Sunt destule necunoscute şi despre evoluţia virusului pe măsură ce vor fi vaccinați mai mulți oameni. „În acest moment, suntem în cea mai acută fază de transmitere”, a adăugat ea.
sursa: euronews.com