Evenimentul ZileiEVZ SpecialPoate OMS să ia China la bani mărunți? Ancheta care trebuie să facă lumină în privința virusului

Poate OMS să ia China la bani mărunți? Ancheta care trebuie să facă lumină în privința virusului

Poate OMS să ia China la bani mărunți? Ancheta care trebuie să facă lumină în privința virusului
Oficialii de la OMS au primit „undă verde” și vor începe treaba, joi, în China, în orașul Wuhan.

O echipă de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) va începe, joi, anchetarea originii coronaviruslui în China. Oficialii erau așteptați săptămâna trecută. Vizita este una deloc plăcută pentru oficialii de la Beijing, care nu-și asumă responsabilitatea pentru pandemia care a ucis peste 1,9 milioane de oameni în întreaga lume. Echipa nu a putu începe ancheta săptămâna trecută pentru că nu a primit toate autorizațiile.

Oficialii OMS încep treaba în China la 14 ianuarie

„După discuţii, echipa de experţi ai OMS se va duce în China începând cu 14 ianuarie pentru inspecţii. Ei vor efectua cercetări în comun cu oamenii de ştiinţă chinezi cu privire la originile COVID-19”. Anunțul a fost făcut de declarat Ministerul Sănătăţii chinez.

Beijingul nu a oferit detalii legate de modul în care se va desfăşura vizita. Se aşteaptă ca anchetatorii să fie plasaţi în carantină la sosirea pe teritoriul chinez. Comisia Naţională de Sănătate chineză, care a anunţat data, nu a oferit detalii cu privire la itinerariul echipei. Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, şi-a exprimat regretul pentru că anchetatorii săi nu au putut începe treaba săptămâna trecută.

OMS trebuie să rezolve ecuația complicată din China

Porțile din China au fost deschise pentru OMS la exact un an după anunţul primului deces în această țară. La acea vreme se vorbea doar despre un virus misterios. De atunci, ţara a reuşit să elimine maladia de pe teritoriul său. Oficialii de la Beijing au spus mai întâi că totul a plecat dintr-o piață din Wuhan. Apoi, au pus la îndoială faptul că acest virus a plecat din China.

Donald Trump, printre marii critici

Donald Trump, președintele SUA, s-a numărat printre marii critici ai Chinei. El a acuzat oficialitățile de la Beijing pentru că au contribuit la răspândirea virusului. Mai mult, s-a vorbit despre faptul că virusul a scăpat dintr-un laborator de virologie din Wuhan. Locul de unde au început problemele.

Puterea comunistă a condamnat la sfârşitul lunii decembrie la patru ani de închisoare o „jurnalistă cetăţeană”, Zhang Zhan, care a relatat despre carantina din Wuhan.

sursa: Agerpres


Accesează: