Evenimentul Zilei > International > Bulgaria e pe buza prăpastiei: mașinile de poliție preiau pacienții COVID-19! Medic: Suntem în război
Bulgaria e pe buza prăpastiei: mașinile de poliție preiau pacienții COVID-19! Medic: Suntem în război

Bulgaria e pe buza prăpastiei: mașinile de poliție preiau pacienții COVID-19! Medic: Suntem în război

Sistemul sanitar din Bulgaria este în pragul unui colaps iminent, astfel că autoritățile din țara vecină încearcă să găsească soluții alternative penru a salva viețile pacienților.

Guvernul din Bulgaria a decis să facă apel la forţele de poliţie pentru a transporta la spital bolnavi de COVID-19, în condiţiile în care ambulanţele nu mai sunt suficiente pentru a face faţă virulenţei celui de al doilea val al pandemiei, relatează AFP, citată de Digi 24.

Moartea domnului Lăzărescu, la Sofia?

10 microbuze ale poliţiei, dintre care 6 dotate cu echipe de paramedici, vor veni în sprijinul celor 25 de ambulanţe publice care operează la Sofia, a anunţat luni ministrul sănătăţii, Kostadin Anghelov, în cadrul unei conferinţe de presă.

La Sofia, mașinile de poliție vor transporta pacienți întrucât ambulanțele nu mai fac față numărului foarte mare de cereri. Recent, un bărbat a murit așteptând salvarea.  Decesul, sâmbătă, al bărbatului de 33 de ani, ai cărui apropiaţi au aşteptat cu disperare timp de ore întregi preluarea sa de către o ambulanţă, a provocat o undă de şoc pe reţelele sociale, care abundă în mărturii privind refuzarea accesului la servicii medicale.

Studenții la medicină au fost mobilizați

Medicii sunt epuizaţi. Suntem în război: trebuie mobilizate toate resursele împotriva pandemiei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a serviciului de ambulanţă de la Sofia, Katia Sungarska.

Spitalele bulgăreşti, în care numeroşi membri ai personalului medical sunt contaminaţi, au solicitat deja mobilizarea studenţilor la medicină. Confruntat cu critici, Ministerul Sănătăţii a solicitat de asemenea cooperarea unităţilor medicale private, adesea reticente în a primi persoane contaminate.

„Spitalele private care nu aplică decretul ministerial care le obligă să consacre 10% din paturi bolnavilor de COVID-19 nu vor mai finanţate de la bugetul asigurărilor de sănătate”, a avertizat ministrul Sănătăţii. El şi-a exprimat luni satisfacţia pentru apariţia a 100 de paturi suplimentare în capitală.

În plus, 17 noi ambulanţe vor fi puse la dispoziţie până la sfârşitul săptămânii, a adăugat ministrul, care negociază şi cu o companie de taxi pentru a-i transporta pe bolnavi.

Bulgaria, care a controlat primul val de COVID-19 în primăvară, este în prezent depăşită de saltul numărului de cazuri, în creştere cu 80% în 7 zile, la un total de 54.000 de cazuri, care este probabil mai mic decât în realitate, în condiţiile în care ţara efectuează puţine teste. Au fost înregistrate aproape 1.300 de decese.

Confruntat cu o puternică contestare socială, guvernul condus de Boiko Borisov, el însuși diagnosticat cu SARS-CoV-2, refuză să impună un nou lockdown impopular, deși colapsul este iminent.