Medici din linia întâi. „Lumea nu a înţeles că suntem şi noi oameni. Acum o luăm de la capăt”

Medici din linia întâi. „Lumea nu a înţeles că suntem şi noi oameni. Acum o luăm de la capăt”

Creșterea de la o zi la alta a numărului persoanelor infectate cu noul Coronavirus îi îngrijorează pe medicii din linia intâi, care se află pe baricade încă de la declanșarea pandemiei.

Mai mult, aceștia se arată dezamăgiți de faptul că unii români nu respectă măsurile de siguranță, ceea face ca munca lor să fi fost în zadar. Ăngrijorător este faptul că, după cum spun medicii, ne-am întors la punctul zero, iar e trebuie s-o ia din nou de la capăt.

Cel mai mare spital de boli infecţioase din vestul ţării, „Victor Babeş" din Timişoara, unde în primul val al pandemiei COVID din acest an au fost vindecaţi peste 500 de bolnavi şi s-au putut redeschide secţiile pentru bolnavii cronici de dinaintea stării de urgenţă, a ajuns acum să aibă ocupate toate paturile destinate infectaţilor cu SARS-CoV-2, inclusiv terapia intensivă. După relaxarea pandemică, aici au mai fost vindecaţi alţi aproape 100 de pacienţi COVID.

Medicii spitalelor COVID din Timişoara au declarat, pentru Agerpres, că după tot efortul depus de către ei şi de întreaga comunitate în lupta cu coronavirus, în perioada martie-iunie, odată cu relaxarea şi cu vidul legislativ privind respectarea unor măsuri elementare de protejare de către populaţie, purtarea măştii şi păstrarea distanţei dintre persoane au readus situaţia în punctul zero, dar cu o severitate mai mare a bolii şi cu mai mulţi pacienţi tineri, care nu au şi alte patologii asociate.

„S-a mers prea repede pe relaxare”

Pentru cadrele medicale, acest nou tablou clinic devine stresant, medici, asistente şi infirmiere sunt epuizaţi, nu-şi pot lua decât câteva zile libere din concedii, cu condiţia să nu părăsească oraşul, întrucât pot fi rechemaţi în orice moment la lucru, dat fiind trendul crescător al îmbolnăvirilor.

De la purtarea echipamentelor de protecţie, de la intrarea până la ieşirea din ture, au început să aibă dermatite pe corp şi sunt la un pas de hipoxie, în condiţii de saună, iar echipamentele de climatizare nu le pot folosi, temându-se ca virusul SARS-CoV-2 să nu se transmită şi pe această cale.

„Spitalul este plin. S-a mers prea repede pe relaxare, lumea nu a vrut să mai respecte regulile şi un număr foarte mare de persoane s-au îmbolnăvit. Suntem în situaţia în care Spitalul 'Victor Babeş' este plin, au intrat în funcţiune spitalele-suport, Spitalul CFR este plin, Clinica de Dermatologie a Spitalului Municipal (transformată în secţie suport-COVID pentru suspecţi şi cazuri uşoare, n.r.) este plină, a intrat în funcţiune şi secţia externă de infecţioase a Spitalului Militar pentru cazuri uşoare şi medii COVID", afirmă, pentru Agerpres, dr. Virgil Musta, membru al Comisiei Naţionale de Management Clinic şi Epidemiologic al COVID-19.