Evenimentul Zilei > Social > Bulgaria ia măsuri crunte pentru a bloca răspândirea SARS-Cov-2
Bulgaria ia măsuri crunte pentru a bloca răspândirea SARS-Cov-2

Bulgaria ia măsuri crunte pentru a bloca răspândirea SARS-Cov-2

Bulgaria va lua măsuri restrictive suplimentare de săptămâna viitoare în condițiile în care numărul de îmbolnăviri a crescut.

La sud de Dunăre, în decurs de două săptămâni, spitalizările cu COVID-19 s-au dublat, atingând 1.450 de cazuri. Specialiștii spun că Bulgaria a intrat în fața intensivă a epidemiei, iar situația se va agrava cu sosirea a gripei clasice, în perioada decembrie – ianuarie.
Corespondență de la Sofia – Reporter: Petio Petkov – În urma apariției unor cazuri multiple de COVID-19 sub formă de focare, guvernul Borisov va trece la regionalizare măsurilor antiepidemice. O primă decizie în acest sens a fost anunțată astăzi în orașul Blagoevgrad, unde au fost amânate pe o perioadă de două săptămâni nunțile, botezurile și alte adunări de oameni. Măsuri similare sunt așteptate în orașul Tărgoviște, Bulgaria de Nord, unde numărul noilor infectați a crescut într-un mod vertiginos. În județele de-a lungul frontierei cu România situația este calmă, numărul noilor infectați menținându-se între 5 și 10.

O mie de cazuri pe zi la o populașie de 5 milioane

Ca în multe alte țări europene, în Bulgaria situația continuă să se agraveze. În decurs de două săptămâni, spitalizările cu COVID-19 s-au dublat, atingând 1450; 79 se află la secții de Terapie Intensivă. În ultimele zile, noile cazuri se apropie de 1000 la o populație de 5 milioane rămasă în țară. Ministrul sănătății, profesorul Kostadin Angelov, a declarat că autoritățile nu vor aplica măsuri mai restrictive în plan naţional, dar controlul pentru portul de măști, de dezinfectare și respectarea distanței va fi întărit. Vor fi deschise noi secții COVID, asigurat număr suplimentar de teste PCR și transferate cadre medicale în orașe precum Blagoevgrad, Tărgoviște și Șumen, unde situație se agravează. Reacții contradictorii a provocat decizia premierului Boiko Borisov pentru reducerea de la 14 la 10 zile a duratei carantinei. Nu vor mai fi testați într-un mod obligatoriu cei care ies din carantină. Începând cu luna noiembrie, medicii de familie vor putea ordona testare gratuită pentru pacienți cu simptome. Academicianul Bogdan Petrunov a declarat că Bulgaria a intrat în fraza intensivă a epidemiei. Situația se va agrava cu sosirea gripei clasice, în perioada decembrie, notează Agenția Rador.

Anunț de ultimă oră. Ministrul Educației spune când se închid școlile. UPDATE

Momente de groază la spital. S-a „pedepsit” crunt pentru că și-a îmbolnăvit familia

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.