Evenimentul Zilei > International > Bruxelles poate impune sancțiuni. Rusia a spus ce se va întâmpla cu gazele Europei
Bruxelles poate impune sancțiuni. Rusia a spus ce se va întâmpla cu gazele Europei

Bruxelles poate impune sancțiuni. Rusia a spus ce se va întâmpla cu gazele Europei

Rusia a negat că va închide robinetul la gaze naturale pentru continentul european în cazul în care împotriva sa vor fi impuse sancțiuni pe fondul acumulării de trupe la frontiera cu Ucraina. Poziția Moscovei de luni, 24 ianuarie, vine după mai multe îngrijorări exprimate în spațiul public de către diverși oficiali europeni cu privire la faptul că livrările de gaze ar putea fi „puse în pericol”.

Kremlinul a respins îngrijorările potrivit cărora Rusia ar putea închide robinetul de gaz către Europa în cazul în care Bruxelles ar impune sancțiuni din cauza acumulării de trupe la granița cu Ucraina. Poziția Rusiei vine după rapoartele de presă europene care arată că o înghețare a aprovizionării cu gaze ar putea fi iminentă.

Rusia nu a dat niciodată vreun motiv de îndoială privind seriozitatea sa”

„Rusia și-a îndeplinit impecabil obligațiile din tratat în cele mai dificile momente de confruntare între Est și Vest”, a declarat luni, la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției Interfax, citate de dpa.

„Rusia nu a dat niciodată vreun motiv de îndoială privind seriozitatea sa”, a precizat purtătorul de cuvânt, care a catalogat pozițiile de presă europene drept „isterice”. Potrivit lui Dmitri Peskov, declarațiile de acest fel reprezintă „insinuări”.

Livrările de gaze către Europa ar putea fi „în pericol”

Occidentul a amenințat Moscova că va avea de suportat consecințe serioase în cazul în care Rusia invadează Ucraina, dar Putin neagă că are astfel de planuri, în ciuda acumulării de trupe de la frontieră.

Șeful Comisiei pentru afaceri externe din Bundestagul german, Michael Roth, a declarat pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung că, dacă Occidentul va impune sancțiuni, livrările de gaze naturale din Rusia ar putea fi „puse în pericol”.

În altă ordine de idei, fostul ministru de Externe polonez a spus luni, 24 ianuarie, într-un interviu oferit presei internaționale că Rusia intenționează să declare război Europei printr-un „instrument diferit”, anume gazoductul Nord Stream, respectiv Nord Stream 2.

Putin a declarat război printr-un „instrument diferit”

Vladimir Putin și-a propus să priveze Ucraina de veniturile din transport și de posibilitatea de a furniza gaz clienților din Europa de Vest, în timp ce „înșurubează” Yamal și Druzhba către clienții din Europa Centrală, potrivit fostului ministru de Externe al republicii, Radosław Sikorski.

În fața crizei energetice, Germania joacă un rol-cheie, este de părere Radosław Sikorski. „Înainte de a se alătura guvernului, Verzii au fost critici ai Nord Stream 2, dar se pare că li s-a explicat că interesele economice ale industriei germane erau mai importante decât interesul strategic al întregii Uniuni Europene și, în special, al flancului estic. Guvernul german pare divizat în această privință”, a spus Sikorski.