Evenimentul ZileiInternationalRusia a masat 20 de nave militare în Marea Baltică. Care este scopul acestei mișcări strategice

Rusia a masat 20 de nave militare în Marea Baltică. Care este scopul acestei mișcări strategice

Rusia a masat 20 de nave militare în Marea Baltică. Care este scopul acestei mișcări strategice
20 de nave militare au fost trimise de forțele militare ruse în Marea Baltică, acolo unde vor avea loc mai multe exerciții în contextul tensiunilor din ultima vreme.

Rușii au trimis, luni, 20 de nave ale marinei militare, în Marea Baltică, pentru a efectua mai multe exerciții militare. Și asta în cintextul tensiunilor din ce în ce mai ridicate dintre Moscova şi Occident, pe tema unei posibile invazii a Ucrainei, dar şi al informaţiilor potrivit cărora Statele Unite ale Americii (SUA) ar putea să trimită trupe suplimentare în regiune.

Rusia a mobilizat 20 de nave în Marea Baltică pentru exerciții militare

După cum a anunțat agenția rusă RIA Novosti, navele vor efectua exerciţii axate pe apărarea navală şi antiaeriană.

Rusia a declarat că va răspunde „în mod corespunzător”, dacă Washingtonul va spori numărul de trupe în Europa de Est, după ce The New York Times a relatat că Washingtonul ia în considerare o astfel de măsură, scrie agenția Reuters. De altfel, un diplomat al NATO a confirmat pentru Reuters că Statele Unite ale Americii iau în considerare mutarea unor trupe staţionate în Europa de Vest în Europa de Est în următoarele săptămâni.

Rusia a început însă să trimită nave de desant în Marea Baltică încă de acum două săptămâni, ceea ce a stârnit îngrijorarea armatei suedeze. Printre aceste nave rusești se numără una din clasa Ivan Gren, Proiect 11711, cea mai nouă şi puternic înarmată navă de acest tip din marina rusă. Ivan Gren a intrat în dotarea marinei ruse în anul 2018, are o lungime de 135 de metri şi poate lua la bord un batalion dotat cu 13 tancuri, 40 de transportoare şi patru elicoptere de atac.

Oficialii de la Kremlin au anunțat exerciții de amploare

În acest timp, Suedia a masat trupe în apropierea insulei Gotland, care se află la aproximativ 300 de kilometri de enclava rusească Kaliningrad.

Oficialii de la Kremlin anunţat săptămâna trecută exerciţii navale în Atlantic, Arctica, Pacific şi în Marea Mediterană, pe contextul acutizării tensiunilor cu Occidentul. Exercițiile vor avea loc în lunile ianuarie şi în februarie. De asemenea, rușii vor să desfăşoare manevre navale comune cu Iranul şi China.

 


Accesează: