Evenimentul Zilei > Actualitate > Rusia forțează mâna! SUA vor da un răspuns în scris față de solicitările lui Putin
Rusia forțează mâna! SUA vor da un răspuns în scris față de solicitările lui Putin

Rusia forțează mâna! SUA vor da un răspuns în scris față de solicitările lui Putin

Statele Unite au promis să dea un răspuns în scris revendicărilor ruse cu privire la o retragere a NATO din Europa de Est, a anunţat vineri şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

Totodată, Serghei Lavrov a convenit cu omologul său că este ”prematur” un nou summit Biden-Putin, deşi președintele SUA a declarat recent că este dispus unor noi discuții cu liderul de la Kremlin.

De menționat faptul că deja președintele american a transmis liderului de la Kremlin că orice mișcare a trupelor la granița cu Ucraina va fi considerată o invazie.

Biden: „Va fi un dezastru pentru Rusia dacă invadează Ucraina”

„Asta ar duce la un răspuns economic sever şi coordonat despre care am discutat în detaliu cu aliaţii noştri”, a adăugat el, adresându-se presei după o reuniune consacrată proiectelor de infrastructuri. „Nu trebuie să existe nicio îndoială: dacă Putin face această alegere, Rusia o va plăti foarte scump”, a subliniat președintele Joe Biden.

SUA va da un răspuns scris Rusiei, la solicitare sa

„Am convenit să se prezinte răspunsuri în scris săptămâna viitoare propunerilor noastre”, a declarat Serghei Lavrov. Şeful diplomaţiei ruse a anunţat că a stabilit împreună cu omologul său american că sunt ”de acord că este necesar un dialog rezonabil” pentru ca ”emoţia să scadă”.

„Nu ştiu dacă ne aflăm pe calea cea bună. Voi şti asta atunci când vom avea un răspuns”, a mai declarat Serghei Lavrov. El a dat asigurări că Rusia nu a ”ameninţat niciodată, dar niciodată, nicăieri, poporul ucrainean”, a denunţat din nou puterea de la Kiev drept ”rusofobă” şi a reproşat NATO faptul că consideră Ucraina ca ”aparţinând zonei sale de influenţă”.

Această întâlnire a lui Lavrov cu Blinken, la Palatul din Geneva, este un ultim pas în doi al unui intens balet diplomatic care a început cu două discuţii între Vladimir Putin şi Joe Biden în decembrie. Statele Unite consideră că perspectiva unei incursuni militare ruse în Ucraina este tot mai probabilă, după desfăşurarea a zeci de mii de militari ruşi la frontiera ruso-ucraineană.

Kremlinul dezminte orice intenţie belicoasă, însă condiţionează o dezescaladare de adoptarea unor tratate care să garanteze o ne-extindere a NATO şi o retragere a Alianţei Nord-Atlantice din Europa de Est.

Occidentul respinge aceste revendicări drept inacceptabile

Serghei Lavrov a dat tonul la începutul discuţiilor cu omologul său american Antony Blinken. Şeful diplomaţiei ruse a declarat că nu se aşteaptă la ”progrese majore” cu Antony Blinken. Secretarul de Stat american a ameninţat, la rândul său, cu o reacţie ”unită, rapidă şi dură” a Washingtonului şi aliaţilor acestuia în cazul unei invazii ruse a Ucrainei.

Dându-şi mâna la hotelul Preşedintele Wilson din Geneva înainte de startul discuţiilor,  Lavrov şi Blinken au fost de acord că nu au aşteptări privind progrese majore, semnalând, totuşi, ce şi-ar dori să obţină în urma acestor noi negocieri- răspunsuri concrete la propuneri concrete, partea rusă, respectiv o evaluare a modului în care dialogul ar putea continua, partea americană

Însă Blinken a dat asigurări că Statele Unite contnuă să caute o soluţie diplomatică, informează news.ro.