Evenimentul Zilei > EVZ Special > Brexit. Se prefigurează cel mai rău scenariu. Nici un acord UE-Londra
Brexit. Se prefigurează cel mai rău scenariu. Nici un acord UE-Londra

Brexit. Se prefigurează cel mai rău scenariu. Nici un acord UE-Londra

La Bruxelles, riscul lipsei unui acord cu privire la viitoarea relație comercială dintre Marea Britanie și cei 27 apare din ce în ce mai clar.

Președinta Comisiei Europene le-a spus, vineri, liderilor celor 27 că există „mai multe probabilități pentru un «no deal» decât pentru un «deal»”.

Astfel, Ursula von der Leyen, a declarat că speranțele unui acord cu Londra privind viitoarea relație comercială sunt „scăzute”, au declarat mai mulți participanți pentru AFP.

Șefa executivului european a făcut aceste estimări într-o scurtă relatare a dineului său cu premierul britanic, înaintea de șefii de stat și de guvern europeni reuniți la summitul de la Bruxelles , au indicat sursele amintite, scrie France 24.

Cuvintele Ursulei von der Leyen au fost în ecou cu cele ale premierului britanc Boris Johnson, care a declarat, joi, că există „o posibilitate puternică” de eșec al negocierilor dintre blocul comunitar și Londra.

Cei doi lideri au luat cina împreună, miercuri, la Bruxelles, pentru a încerca să deblocheze situația. S-au despărțit fără să găsească niciun punct comun și și-au dat termen până duminică să decidă „viitorul” negoierilor, cu mai puțin de trei săptămâni înainte de sfârșitul perioadei de tranziție post-Brexit.

Negocierile continuă la Bruxelles între echipa negociatorului european Michel Barnier și cea a britanicului David Frost.

Marea Britanie, care a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, va abandona definitiv piața unică și uniunea vamală pe 31 decembrie.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE