Evenimentul Zilei > Actualitate > Negocieri pe muchie de cuțit în Europa. Un eșec ar duce la o catastrofă economică
Negocieri pe muchie de cuțit în Europa. Un eșec ar duce la o catastrofă economică

Negocieri pe muchie de cuțit în Europa. Un eșec ar duce la o catastrofă economică

Reprezentanții politici din Marea Britanie încearcă să ajungă la un numitor comun cu oficialii Uniunii Europene pe tema Brexit-ului.

Oficialii din Marea Britanie reiau negocierile, astăzi, cu reprezentanții de la Uniunea Europeană, la Bruxelles. Cele două părți trebuie să ajungă la un compromis asupra unui acord post-Brexit, într-o nouă încercare de a evita un colaps ce va avea consecinţe economice foarte grave.

Acest nou efort a fost decis sâmbătă seara la cel mai înalt nivel de premierul britanic Boris Johnson şi de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după o suspendare a negocierilor timp de 24 de ore vineri, la capătul unei săptămâni fără rezultate la Londra. Cei doi responsabili vor face un nou bilanţ luni seara, sub presiunea tot mai intensă a calendarului privind încheierea unui eventual acord comercial, care va trebui ratificat de parlamentul britanic şi de cel european înainte de a intra în vigoare 1 ianuarie.

Sunt mari divergențe

Germania, care ocupă în prezent preşedinţia UE, a salutat continuarea discuţiilor, amintind că ea nu va accepta un acord cu orice preţ. Este un angajament destinat să asigure ţările UE într-un moment în care tensiuni au apărut în această săptămână între cele 27 de state membre, unele manifestând temeri că UE ar putea să acorde concesii prea importante pentru a evita un „no deal”, potrivit unor surse europene.

Cele 48 de ore se anunţă cu risc înalt pentru că Boris Johnson şi Ursula von der Leyen nu au putut decât să constate din nou sâmbătă seara „divergenţele importante asupra a trei subiecte care blochează discuţiile încă din luna martie”. Acestea sunt garanţiile în materie de concurenţă cerute de UE în schimbul unui acces britanic fără cote şi tarife la marea lor piaţă, modul de reglementare a litigiilor şi pescuitul.

„Vom vedea dacă putem avansa”

În pofida slabei ponderi economice, această ultimă problemă este hipersensibilă pentru unele state UE, în special Franţa, care a ameninţat cu veto acordul dacă acesta va leza drepturile pescarilor săi, liberi până în prezent să acceadă în apele britanice, în timp ce Londra intenţionează să-şi reia controlul asupra acestora.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE