Drepturile românilor din Marea Britanie în pericol. Ce se întâmplă după 1 ianuarie

Drepturile românilor din Marea Britanie în pericol. Ce se întâmplă după 1 ianuarie

Mai multe mii de cetățeni vulnerabili, ai unor state europene, care trăiesc în Marea Britanie, riscă să-și piardă drepturile după Brexit.

O asociație care apără interesele cetățenilor europeni în Regatul Unit, The3Million, atrage atenția asupra problemelor care vor apărea în Marea Britanie după Brexit, după cum transmite AFP. Astfel, cetățenii europeni vor pierde o serie de drepturi deoarece regulile în materie de imigrație se vor schimba din ianuarie 2020.

Astfel, conform noilor reglementări, începând cu luna ianuarie, europenii care locuiesc deja în Marea Britanie îşi vor păstra drepturile cu condiţia prezentării unei cereri privind statutul de rezident.

Potrivit datelor oficiale, autorităţile britanice au primit deja 3,9 milioane de cereri din partea unor cetățeni europeni care doresc să rămână în Regat și după Brexit, iar 56% dintre solicitanţi au primit statutul de rezident permanent. Acesta se acordă persoanelor care au trăit o perioadă continuă de cel puţin cinci ani pe teritoriul britanic. Noul statut de rezident le va permite cetățenilor europeni să continue să lucreze şi să beneficieze de ajutoare sociale chiar și după încheierea Brexit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Regatul Unit al Marii Britanii a părăsit oficial Uniunea Europeană pe 31 ianuarie a acetui an, după 47 de ani de apartenenţă la blocul comunitar. Desprinderea nu s-a făcut brusc și a urmat o perioadă de tranziție în care relaţiile dintre Londra şi Bruxelles sunt guvernate de legile UE, astfel încât cetățenii și companiile comerciale să aibă vreme să se adapteze la noua situație.

Guvernul de la Londra a exclus deja posibilitatea amânării încheierii perioadei de tranziţie dincolo de 31 decembrie 2020, în pofida faptului că a trebuit să se concentreze pe combaterea epidemiei de COVID-19, care a consumat resurse financiare substanţiale ale statului britanic.

Trebuie spus că în absenţa unui acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Astfel, privind din această perspectivă, pentru cele două părți, Uniunea Europeană și Marea Britanie există riscul unei rupturi economice brutale care va afecta cetățenii și companiile din ambele părți.