Evenimentul Zilei > Economie > Vești bune pentru români. 5 miliarde de euro vin de la Uniunea Europeană. Unde se vor duce banii
Vești bune pentru români. 5 miliarde de euro vin de la Uniunea Europeană. Unde se vor duce banii

Vești bune pentru români. 5 miliarde de euro vin de la Uniunea Europeană. Unde se vor duce banii

Autoritățile din România trebuie să direcționeze în anii următorii banii destinați pentru creşterea calităţii vieţii cetăţenilor.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, azi, că valoarea finanţării din fonduri europene pentru infrastructura de apă şi canal pentru perioada 2021 – 2027 ar urma să fie de peste 5 miliarde de euro, subliniind că pentru Guvern creşterea calităţii vieţii cetăţenilor reprezintă un obiectiv esențial.

„Creşterea calităţii vieţii pentru cetăţenii români reprezintă un obiectiv fundamental pentru Guvernul pe care-l conduc. Folosirea fondurilor europene pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare reprezintă o oportunitate pentru noi ca să asigurăm standarde de viaţă în toate localităţile României la nivelul Uniunii Europene.

„O valoare totală de 2,2 miliarde de euro”

Astăzi se semnează două noi contracte pentru judeţul Bacău şi pentru judeţul Brăila. Cu aceste două noi contracte, de la preluarea guvernării, putem să spunem că, pe lângă 10 contracte de finanţare care erau semnate în momentul preluării guvernării, încă 10 contracte de finanţare sunt semnate şi ele au fost semnate în mandatul Guvernului pe care-l conduc.

Cele 10 contracte de finanţare din fonduri europene a investiţiilor în extinderea reţelelor de apă şi canalizare semnate în mandatul nostru au o valoare de 2,2 miliarde de euro, beneficiază de aceste contracte 212 unităţi administrativ-teritoriale şi 717.000 de locuitori. Mă refer, repet, la cele 10 contracte de finanţare care au fost semnate în mandatul Guvernului pe care-l conduc, adică într-un an de zile”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul a fost prezent la semnarea a două contracte de finanţare pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare pentru judeţele Bacău şi Brăila.

„Suntem în fază finală pentru încă 12 contracte de finanţare”

El a mai declarat că, anterior, în 6 ani, vechile guverne au semnat 10 astfel de contracte de finanţare din fonduri europene a investiţiilor în extinderea reţelelor de apă şi canalizare.

„Suntem în fază finală pentru încă 12 contracte de finanţare pentru alte 12 judeţe şi ne propunem ca în prima parte a anului 2021 să finalizăm toate procedurile astfel încât să se poată semna contractele de finanţare şi pentru cele 12 judeţe printre care enumăr Braşov, Sibiu, Iaşi, Argeş, Călăraşi, Gorj”, a mai spus Orban.

Premierul a mai anunțat că „Vor beneficia peste 300 de unităţi administrativ-teritoriale şi 1,5 milioane de cetăţeni români.” Şeful Executivului a menţionat şi nivelul finanţării investiţiilor în infrastructura de apă şi canalizare în perioada 2021 – 2027.