Evenimentul Zilei > Justitie > Fosta soție a lui Dan Adamescu a pierdut procesul de calomnie. Două milioane de euro au stat la mijloc
Fosta soție a lui Dan Adamescu a pierdut procesul de calomnie. Două milioane de euro au stat la mijloc

Fosta soție a lui Dan Adamescu a pierdut procesul de calomnie. Două milioane de euro au stat la mijloc

Carmen Adamescu a pierdut procesul pe care îl deschisese în instanță din cauza unui articol pe care îl considera a fi calomnios.

Carmen Adamescu, fosta soție a omului de afaceri Dan Adamescu, decedat în luna ianuarie a anului 2017, a purtat un război, în instanțe cu societatea Adevărul Holding SRL, proprietarul site-ului click.ro, dar și cu jurnalista Maria Apostol. Totul a plecat de la articolul „Vizita fostei soții i-a adus moartea lui Dan Adamescu? Acuzată că l-ar fi șantajat pe patul de spital”, pe care Carmen Adamescu l-a considerat a fi calomnios.

Procesul a fost pe rol la Tribunalul București, Curtea de Apel și Înalta Curte de Casație și Justiție, iar ultima instanță a dat următoarea soluție, conform justnews.ro.

„Decizia nr. 2415: Respinge, ca nefondat, recursul declarat de reclamanta Adamescu Carmen împotriva deciziei nr. 517 A din 2 aprilie 2019 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a IV-a civilă. Respinge cererea formulată de intimaţii – pârâţi Apostol Maria şi SC Adevărul Holding SRL prin administrator special Constantin Sandu şi administrator judiciar Servicii Reorganizare şi Lichidare IPURL de acordare a cheltuielilor de judecată. Definitivă.”

Ce se preciza în articolul respectiv

În articolul apărut în 2017, în „Click”, este citată o declarație făcută de Adriana Constantinescu, nora lui Dan Adamescu, soția lui Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu. „Carmen a susţinut că nu l-a vizitat niciodată pe Dan. Noi am fost informaţi că doamna, împreună cu un procuror, ar fi fost la el în spital, chiar înainte de a muri, într-o vizită secretă. Care ar fi fost scopul dacă nu acela de a pune presiune pe el? Probabil pentru a-l şantaja că i se va lua băiatul dacă nu primeşte ce vrea.

Suntem în faza de verificări, pentru că fiecare vizită trebuie înregistrată”, ne-a declarat Adriana Constantinescu, soţia lui Alexander Adamescu. Tot ea a explicat că aşteptările văduvei ar putea fi spulberate de o mare surpriză. „Toate bunurile vânate de Carmen nu mai sunt ale lui Dan! Nu ştim de unde a evaluat ea că urmează să primească 200 de milioane de euro. S-ar putea să aibă o mare surpriză când se va face un raport auditoriu.”

Carmen Adamescu a cerut despăgubiri în valoare de 2 milioane de euro, a solicitat scuze publice de la autoarea articolului și publicarea pârâtei Adevarul Holding S.R.L. la publicarea pe site-ul www.click.ro , a cărui proprietară este, a dispozitivului hotărârii pronunțate de instanța de judecată, dar și obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecată.

Cum a motivat judecătorul

„Nu există faptă ilicită, întrucât jurnalistul a redat interviul luat Adrianei Constantinescu, soția d-lui Alexander Adamescu, fiul defunctului Dan Adamescu, celebru om de afaceri miliardar, (fostul) soț al reclamantei Carmen Palade, cu privire la aspecte de interes public. Articole și interviuri similare au fost redate și în cuprinsul altor publicații scrise și online, precum și de către numeroase televiziuni, interesul public fiind maxim (…)”, s-au apărat pârâții.

În aceste condiții, judecătorul a constatat că jurnalistul nu s-a pronunțat efectiv în sensul de a susține veridicitatea celor relatate de numita Adriana Constantinescu, ci acesta s-a exprimat doar în sensul unei eventualități. Acest lucru rezultă din folosirea interogației în titlu, a condiționalului optativ atunci când vorbește despre discuția cu „tentă de șantaj” și atunci când se referă la reclamantă ca „personajul principal” al „cazului”, dar și din faptul că în titlu nu afirmă că reclamanta ar fi săvârșit șantajul, ci că „este acuzată” în acest sens”, conform sursei citate.