Evenimentul Zilei > Justitie > Eliberarea condiționată pune pe jar Înalta Curte de Casație și Justiție. Prima mutare
Eliberarea condiționată pune pe jar Înalta Curte de Casație și Justiție. Prima mutare

Eliberarea condiționată pune pe jar Înalta Curte de Casație și Justiție. Prima mutare

Curtea Constituțională a României a fost sesizată de secțiile unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Membrii secţiilor unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, joi, să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la o lege care aduce modificări Codului penal și care face referie la beneficiul eliberării condiţionate pentru infracţiuni contra persoanei.

S-a decis sesizarea Curţii Constituţionale a României (CCR) pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare, a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

„Obiecţia de neconstituţionalitate priveşte atât actul normativ în întregime, cât şi unele dispoziţii specifice ale acestuia, reţinându-se vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă şi intrinsecă”, se arată într-un comunicat trimis către Agerpres.

Se precizează faptul că, sub aspect intrinsec, sunt încălcate prevederile din Constituţie referitoare la principiul bicameralismului, forma adoptată de Camera Deputaţilor conţinând o modificare de esenţă în materia liberării condiţionate prin care se exclude vocaţia la liberare condiţionată a persoanelor condamnate pentru săvârşirea anumitor infracţiuni, deşi această modificare nu a format obiectul dezbaterii şi adoptării în Senat, care a fost prima Cameră sesizată.


Un nume greu din magistratură, mesaj exploziv în cazul Turnagiu. „Lumea vrea capete…”

Halucinant! Criminalul de la Perla, de la închisoare pe viață la eliberare condiționată!


„Sub aspect intrinsec: sunt încălcate dispoziţiile art. 1 alin. (5) din Constituţie referitoare la exigenţele privind calitatea legii (…), întrucât excluderea de la liberare condiţionată a persoanelor condamnate pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute în art. 214 – 216 din Codul penal şi menţinerea beneficiului liberării condiţionate pentru infracţiuni contra persoanei a căror gravitate rezultă din prevederea unor limite de pedeapsă net superioare este de natură să afecteze coerenţa legislaţiei penale, într-o manieră incompatibilă cu exigenţele legii fundamentale.

Spre exemplu, persoana condamnată pentru folosirea serviciilor victimei traficului de persoane sau a traficului de minori (…) ar fi astfel exclusă de la vocaţia la liberare condiţionată, deşi persoana care săvârşeşte infracţiunea mai gravă de trafic de persoane sau de trafic de minori ar putea beneficia de liberarea condiţionată”, se mai precizează în comunicatul respectiv.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: