Brexit. Guvernul britanic acuză Uniunea Europeană că ar fi venit în ultimul moment cu cerinţe noi
- Maria Dima
- 5 decembrie 2020, 01:30
Negocierile pentru un acord comercial asupra Brexitului au intrat, din nou, în criză, de această dată, însă, cu câteva zile înainte de termenul limită până la care se poate ajuge la un acord.
Partea britanică acuză blocul comunitar că vine în ultimul moment cu cereri noi, acuzaţii respinse de Bruxelles. În această după-amiază, atmosfera a devenit şi mai tensionată, după ce Franţa a anunţat că ar putea bloca un posibil acord cu Marea Britanie, dacă sunt oferite prea multe concesii britanicilor.
Guvernul britanic acuză Uniunea Europeană că ar fi venit în ultimul moment cu cerinţe noi, ceea ar reduce şansele să se ajungă la o înţelegere. Uniunea Europeană neagă aceste acuzaţii şi susţine că aceste cerinţe au fost mereu prezente pe perioada discuţiilor. Până ieri, tonul negocierilor părea optimist, ambele părţi brifau presa că s-au înregistrat progrese şi că s-ar putea ajunge la un acord comercial chiar la acest sfârşit de săptâmnă.
Tensiunile se pare că au apărut aseară târziu, cele două părţi au continuat, însă, astăzi, negocierile, la Londra. Negociatorul şef european, Michel Barnier, a părăsit azi dimineaţă hotelul său din Londra, pregătit pentru o nouă o zi lungă de discuţii cu partea britanică. Întrebat cum merg negocierile, el a răspuns că este o zi importantă şi că există hotărâre. Domnul Barnier ar fi trebuit să se întoarcă la Bruxelles, în această seară, a decis, însă, să rămână la Londra pentru a continua negocierile în zilele următoare. De partea celalată, autorităţile britanice au confrimat că este un moment dificil în negocieri.
Alok Sharma este ministrul pentru afaceri, energie şi strategie industrială în Guvernuk britanic: „Vrem ca Uniunea Europeană să recunoască faptul că Marea Britanie este o naţiune independentă şi suverană. Pe această bază se poate ajunge la un acord. Este dificil, dar muncim din greu”.
Ultimele tensiuni se pare că au fost cauzate de regulile privind competiţia. Europenii au cerut ca Guvernul britanic să nu ofere ajutoare de stat firmelor sale care îşi vor vinde produsele pe piaţa comună post-Brexit. În litigiu s-a afla nu regulile în sine, ci instrumentele juridice, care vor fi la dispoziţia părţilor în situaţia în care regulile vor fi încălcate.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a repetat, vineri, la Bruxelles, cerinţele blocului comunitar: „Vrem să ajungem la o înţelegere, dar nu cu orice preţ. Nu este nou ceea ce cerem, iar pentru Uniunea Europeană chestiunile în materie de competiţie sunt cheia. Nu este limpede, în acest moment, dacă ultimele tensiuni fac parte din arsenalul negocierilor pentru a obţine ultimele concesii, sau dacă într-adevăr sunt profunde şi riscă să ducă la o prăbuşire a dialogului. Singura certitudine în acest moment este că în 27 de zile Marea Britanie va părăsi de facto Uniunea Europeană, cu sau fără un acord comercial”.
Săptămâna viitoare, la Bruxelles, va avea loc Consiliul European, care îi reuneşte pe şefii de stat şi de guvern. Este ultima reuniune înainte de sfârşitul anului, când liderii europeni pot aproba un posibil acord cu Marea Britanie.
Acordul trebuie, însă, ratificat de Parlamentul European şi aprobat de fiecare stat membru în parte. Franţa a anunţat astăzi că s-ar putea folosi de dreptul său de veto pentru a bloca un posibil acord cu Marea Britanie, dacă acest acord oferă părţii britanice prea multe concesii. (Rador)