Evenimentul Zilei > EVZ Special > Brexit. Românii și polonezii, primii europeni care cer rezidență în Marea Britanie
Brexit. Românii și polonezii, primii europeni care cer rezidență în Marea Britanie

Brexit. Românii și polonezii, primii europeni care cer rezidență în Marea Britanie

Regulile în materie de imigraţie se schimbă pentru europenii care sosesc pe teritoriul Regatului Unit, începând din ianuarie 2021.

Potrivit datelor furnizate de asociaţia The3Million, care apără interesele cetăţenilor europeni în Regatul Unit, 773.840 polonezi şi 670.600 de români au prezentat cereri pentru statutul de rezident în Marea Britanie.

Printre alții, au depus astfel de cereri de rezidență 401.800 de italieni, 306.350 portughezi, 246.600 de spanioli şi 154.460 de francezi.

Până la finalul lunii septembrie autorităţile britanice au primit 3,9 milioane de cereri, 56% dintre solicitanţi primind statutul de rezident permanent acordat persoanelor care au trăit o perioadă continuă de cel puţin cinci ani pe teritoriul britanic, ceea ce le va permite să continue să lucreze şi să beneficieze de ajutoare sociale după Brexit, scrie Agerpres.

Dintre solicitanți, o proporţie de 42%  au primit statutul de rezident provizoriu, iar 2% dintre cereri au fost respinse, retrase sau considerate nevalide. Peste o treime din cele aproape 17.000 de cereri respinse vizează cetăţeni români.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE