Evenimentul Zilei > International > Putin i-o ia înainte lui Trump: Snowden primește drept de rezidență permanentă în Rusia
Putin i-o ia înainte lui Trump: Snowden primește drept de rezidență permanentă în Rusia

Putin i-o ia înainte lui Trump: Snowden primește drept de rezidență permanentă în Rusia

Fostul angajat al CIA și al agenției de informații NSA, inculpat în Statele Unite pentru spionaj și furt de secrete de stat, s-a refugiat în Rusia din 2013. Iar Putin îl ia sub aripa sa, în timp ce Trump ezită cu privire la o grațiere.

„Serviciul de migrație din Rusia i-a acordat astăzi lui Snowden un titlu de rezident permanent”, a declarat pentru agenția de știri Interfax Anatoli Kucherena, avocat al fostului angajat al Agenției Naționale de Securitate(NSA) și lansator de alertă.

Kucherena a confirmat pentru AFP că permisul său de ședere a fost prelungit la nesfârșit și a spus că acest lucru a fost posibil datorită recentelor modificări ale legii rusești privind imigrația.

Kucherena a spus că vechiul permis al  Snowden a expirat în aprilie, dar a fost prelungit automat până în iunie din cauza pandemiei de coronavirus, a raportat TASS. Snowden a solicitat prelungirea permisului de ședere imediat ce autoritățile au ridicat măsurile de blocare, a adăugat avocatul.

Edward Snowden părăsit Statele Unite după ce a transmis presei zeci de mii de documente care dovedeau amploarea activităților NSA și demonstrau dimensiunile supravegherii electronice exercitate de Washington.

Aceste dezvăluiri au stârnit atunci tensiuni foarte puternice între Statele Unite și aliații săi iar decizia autorităților ruse de a-i acorda un permis de ședere a iritat la culme Washingtonul.

În luna august, președintele american Donald Trump a spus că va „arunca un ochi” în legătură cu o posibilă grațiere a lui Edward Snowden, care este acuzat de justiția americană de  „spionaj” și furt de secrete de stat, și care riscă o pedeapsă cu până la 30 de ani cu închisoarea.

Președintele Trump a  declarat atunci într-un interviu că fostul analist NSA „nu a fost tratat corect” pentru rolul său în dezvăluirea programului de supraveghere al NSA care viza și a spionat atât americani, străini, cât și lideri mondiali.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: