Potrivit acestui post, “până la 98% din mărfurile” care circulă între cele două teritorii ar fi scutite de taxe vamale datorită acestui acord, care ar fi revizuit după trei ani și jumătate. “Restul de 2% ar putea beneficia de reduceri tarifare”.

Taxele vamale s-ar aplica în special în cazul eșecului negocierilor comerciale, în prezent blocate, între Regatul Unit și UE, au declarat radioul și televiziunea publică. În fața deputaților, ministrul britanic Michael Gove a confirmat existența unui astfel de acord, fără a dezvălui însă detaliile. De la plecarea sa oficială din UE pe 31 ianuarie, Regatul Unit continuă să aplice normele europene.

Abia la sfârșitul perioadei de tranziție, pe 31 decembrie, va părăsi piața unică și uniunea vamală. În absența unui acord de liber schimb până atunci, de la 1 ianuarie 2021, schimburile comerciale dintre Londra și UE vor avea loc în conformitate cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), sinonime cu taxe vamale sau cote.

În paralel cu negocierile comerciale, pe care prim-ministrul Boris Johnson și președinta executivului european Ursula von der Leyen vor încerca să le deblocheze miercuri la Bruxelles, Londra și Bruxelles-ul au găsit un punct comun cu privire la aplicarea protocolului nord-irlandez, semnat ca parte a acordului de divorț care guvernează ieșirea Regatului Unit din UE.

Acest protocol își propune să evite întoarcerea unei frontiere fizice între Irlanda, un membru al UE, și provincia britanică Irlanda de Nord, la sfârșitul perioadei de tranziție, pentru a păstra pacea pe insulă. Acesta prevede ca Irlanda de Nord să facă parte din teritoriul vamal al Regatului Unit, dar mărfurile care trec prin acesta înainte de a intra în UE să fie supuse taxelor vamale ale UE.

Potrivit lui Michael Gove, UE a dorit ca toate mărfurile care sosesc în Irlanda de Nord să fie considerate “pericol” și supuse taxelor vamale ale UE, Irlanda de Nord împărţind singura frontieră fizică a Regatului Unit cu blocul Celor 27. În conformitate cu acordul încheiat săptămâna aceasta, companiile nord-irlandeze “vor fi scutite de toate taxele”, a spus el. https://www.20minutes.fr/monde/2928307-20201209-brexit-bruxelles-londres-entendent-faciliter-commerce-vers-irlande-nord Traducerea: Rodezia Costea/rcostea/cciulu