Evenimentul Zilei > Justitie > Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al BNR, eliberat din închisoare. Decizia Curții de Apel București este definitivă
Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al BNR, eliberat din închisoare. Decizia Curții de Apel București este definitivă

Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al BNR, eliberat din închisoare. Decizia Curții de Apel București este definitivă

Olteanu a fost condamnat la 5 ani de închisoare, în 2020, într-un dosar de luare de mită, suma încasată de fostul liberal de la Sorin Ovidiu Vântu fiind de un milion de euro.

Decizia Tribunalului București privind suspendarea executării condamnării la 5 ani de închisoare în cazul lui Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al Băncii Naționale, a fost confirmată de Curtea de Apel București.

„DP.296/CO/Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii de şedinţă din data de 08.07.2022, pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosarul penal nr. 15635/3/2022/a1. În baza art. 275 alin. (3) C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată şedinţă publică, azi 18.08.2022”, se arată în minuta instanței.

DNA l-a trimis în judecată pe Bogdan Olteanu în octombrie 2016, fiind acuzat că ar fi primit din partea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Olteanu a fost condamnat în octombrie 2020, printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Bucureşti, la 5 ani de închisoare

Fostul viceguvernator al Băncii Naționale a apărut prin videoconferință din penitenciarul Ploiești, la judecarea cererii de revizuire de către Tribunalul București. La finalul procesului, Bogdan Olteanu a declarat, în apărarea sa, că este de acord cu cele declarate de apărător și dorește admiterea cererii de revizuire a condamnării sale.

Inițial, în decembrie 2019, Olteanu a primit o condamnare de 7 ani de închisoare, însă a obținut o reducere a pedepsei la 5 ani de la Curtea de Apel București. Totodată, s-a menținut hotărârea privind confiscarea a contravalorii în lei a sumei de un milion de euro, reprezentând suma traficată.

Potrivit procurorilor DNA, suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăți ce era înregistrată în Statele Unite. Banii au fost retrași în numerar în trei zile consecutive, după care, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remiși lui Bogdan Olteanu la biroul unde acesta își desfășura activitatea în sediul PNL.