Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarele de la DNA vin, soția pleacă cu averea. Cum arată declarația de avere a lui Costel Alexe după ce a fost chemat în instanță
Dosarele de la DNA vin, soția pleacă cu averea. Cum arată declarația de avere a lui Costel Alexe după ce a fost chemat în instanță

Dosarele de la DNA vin, soția pleacă cu averea. Cum arată declarația de avere a lui Costel Alexe după ce a fost chemat în instanță

Costel Alexe, președintele liberal al Consiliului Județean Iași, a depus, anul acesta, o declarație de avere din care i-au dispărut trei terenuri, un apartament și 150.000 de lei. Acestea erau trecute în proprietatea soției sale, Raluca Elena Alexe, de care fostul ministru al Mediului ar fi divorțat, la începutul anului trecut.

La începutul anului trecut a circulat vestea că actualul președinte al Consiliului Județean Iași, celebrul Costel Alexe, ar fi divorțat de soția sa, Raluca Elena. Despărțirea s-ar fi produs chiar în timp ce DNA anunța punerea lui sub acuzare pentru luare de mită, în dosarul privind cele 22 de tone de tablă.

În declarațiile de avere pe care Costel Alexe le-a depus, atât la momentul în care făcea parte din Guvernul României, cât și cea la zi, apar unele detalii interesante. Astfel, în declarația de avere a lui Alexe, din 15 iunie 2020, se regăseau două terenuri agricole, ambele pe numele soției Raluca Elena Alexe. Este vorba despre un teren de 800 de metri pătrați, din 2008, în Rediu, și despre un teren de 2.281 de metri pătrați, din 2013, în Bârnova.

În același timp, pe numele Ralucăi Elena Alexe mai figura un un teren forestier, tot la Bârnova, cu suprafața de 5.000 de metri pătrați. Costel Alexe avea, atunci, pe numele său un teren intravilan, la Aroneanu, cu suprafața de 500 de metri pătrați, din 2015. În declarația de avere la zi, completată la 15 iunie 2022, Costel Alexe mai menționează doar terenul din Aroneanu.

Alexe este dator vândut, dar își împrumută fosta soție

Alt fapt care atrage atenția este că în 2020, Costel Alexe menționa că deținea, la Iași, pe numele său, două apartamente. Unul de 70 de metri pătrați, din 2009, iar al doilea, de 71 de metri pătrați, din anul 2014. Soția avea pe numele ei un apartament, tot la Iași, cu suprafața de 101 metri pătrați, achiziționat în anul 2014. În prezent, în document se regăsesc doar apartamentele pe care Costel Alexe le are pe numele său.

Mai mult decât atât, în 2020, soții menționau economii comune de 150.000 de lei, în numerar. În prezent, economiile lui Alexe sunt zero. În schimb, în ultima declarație de avere depusă, președintele Consiliului Județean Iași susține că a împrumutat-o pe Raluca Alexe cu suma de 185.000 de lei. Împrumutul este cu atât mai interesant deoarece Costel Alexe a acumulat datorii foarte mari. În aceeași declarație de avere el menționează că are să restituie 50.000 de lei către Florin Alexe, 50.000 de lei către Alexandru Dura, 50.350 de euro și 120.000 de lei către BRD și 52.500 de euro și 20.000 de lei către Banca Transilvania.

La venituri, doar salariul de la CJ Iași

Raluca Elena Alexe a dispărut din mențiunile făcute de Costel Alexe la rubrica „Venituri realizate împreună cu membrii familiei, în ultimul an fiscal”. Singurul venit trecut în documentul de anul acesta este salariul pe care Costel Alexe l-a încasat, în calitate de președinte al Consiliului Județean Iași, în sumă de 161.412 lei pe an.

În 2020, în documentul aferent perioadei respective era menționată și Raluca Elena Alexe, care încasa salariu de la compania Corporex SRL. Este vorba de o firmă care apare și într-unul dintre dosarele penale deschise de DNA pe numele lui Costel Alexe.

DNA l-a trimis, în această vară, în judecată în două dosare de corupție

SC Corporex SRL este firma la al cărei punct de lucru ar fi fost depozitată cantitatea de 22 de tone de tablă despre care procurorii DNA susțin că reprezintă mita pe care Costel Alexe ar fi primit-o de la un om de afaceri care controlează un combinat siderurgic. Raluca Alexe este, din 2020, administratorul acestei societăți. Ea mai administrează și compania SC Domeniul Arca SRL.

În 20 iulie 2022, Costel Alexe a fost trimis de DNA în judecată într-un al doilea dosar de corupție. Este vorba de abuz în serviciu pentru că și-ar fi angajat un consilier pe care, în aceeași zi, l-ar fi numit și în funcția de director interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici”. Instituția se află în subordinea Consiliului Județean Iași.

În plus, în 20 iunie 2022, Costel Alexe a fost trimis în judecată, tot de DNA, și în dosarul în care a fost cercetat pentru luare de mită, în calitatea sa de ministru al Mediului. Atunci, el a fost acuzat de primirea de foloase de 22 de tone de tablă, în datele de 23 aprilie și șapte iulie 2020. Valoarea acestei table, spun procurorii, s-ar ridica la 100.000 de lei, notează Jurnalul.ro.