FACIAS a sesizat DNA în cazul contractelor secrete privind achiziția de vaccinuri anticoronavirus. Acuzații de fals și abuz în serviciu

FACIAS a sesizat DNA în cazul contractelor secrete privind achiziția de vaccinuri anticoronavirus. Acuzații de fals și abuz în serviciuO nouă variantă a vaccinului împotriva COVID-19 va fi gata curând / Sursă foto: Dreamstime.com

FACIAS susține că funcționarii din Ministerul Sănătății au refuzat să facă publice contractele prin care România a cumpărat zeci de milioane de doze de vaccin anticoronavirus. FACIAS a sesizat DNA sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual, favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus o plângere penală la DNA care vizează contractele privind achiziționarea de vaccinuri anticoronavirus.

Organizația acuză funcționarii din Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila, că au refuzat să facă publice cele patru contracte prin care România a cumpărat dozele de vaccin. FACIAS a solicitat Ministerului Sănătății, încă din luna iulie, să facă publice toate datele.

Date confidențiale

Ministerul Sănătății a transmis însă că nu poate face acest lucru, deoarece contractele privind vaccinurile au fost încheiate contralizat la nivelul Comisiei Europene, iar informațiile sunt confidențiale. În răspunsul transmis FACIAS instituția mai susține că numai părțile semnatare ale unui contract îl pot face public, iar în acest caz decizia aparține Comisiei Europene și producătorilor de vaccinuri.

„Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a sesizat DNA, împotriva funcționarilor din Ministerul Sănătății care au semnat o adresă oficială în care neagă existența unor contracte încheiate cu furnizorii de vaccinuri împotriva COVID-19. Concret, semnatarii adresei au atestat împrejurări nereale privind inexistența acestor contracte, consecutiv acțiunii de includere a informațiilor despre aceste contracte în categoria celor clasificate/confidențiale, în scopul ascunderii încălcării legii de către oficialii care au încheiat respectivele contracte păguboase pentru statul român.

Deși în actele oficiale ale Guvernului României se arată clar existența unui număr de patru contracte semnate cu producătorii cu care Comisia Europeană a încheiat Acorduri de cumpărare, oficiali ai Ministerului Sănătății au atestat faptul că aceste contracte nu există. Răspunsul oficial al acestora a venit în urma cererii FACIAS de a fi făcute publice cele patru contracte, pentru a respecta principiul transparenței și pentru corecta informare a publicului larg“, se arată într-uncomunicat de presă al FACIAS.

Acuzații grave

În urma acestui răspuns al Ministerului Sănătății, FACIAS făcut plângere penală la DNA. „FACIAS a sesizat DNA sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual, favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu. Actele oficiale ale guvernului care fac referire la cele patru contracte sunt publice, astfel încât din examinarea comparativă a datelor/informațiilor din cele două înscrisuri oficiale, reiese cu evidență că funcționarul din cadrul Serviciului Relații publice și presă al Ministerului Sănătății, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a atestat fapte necorespunzătoare adevărului, falsificând astfel înscrisul oficial.

FACIAS a cerut în mai multe rânduri explicații oficiale privind cheltuirea iresponsabilă a banilor în procesul de achiziție de vaccinuri împotriva COVID-19 și a solicitat renegocierea contractelor existente, în contextul în care România nu a folosit majoritatea dozelor cumpărate și s-a obligat să mai achiziționeze un număr semnificativ de doze“, se mai arată în comunicatul FACIAS.

Plângerea penală poate fi consultată aici.

Costuri uriașe

În primii doi doi ani ai pandemiei de coronavirus, respectiv 2020 și 2021, România a cumpărat 25 de milioane de doze de vaccin Pfizer, iar țara noastră s-a angajat că mai cumpere alte 32 de milioane de doze în 2022 și 2023.

România trebuie să plătească 402,5 milioane de lei pentru vaccinurile contractate în 2020 și 2021 și încă 178 de milioane de lei pentru dozele ce urmează să ajungă în țară până în 2023.

Numărul de doze este considerat prea mare pentru România, mai ales că interesul pentru vaccinare a fost mai scăzut decât estimaseră autoritățile. Două milioane de doze au expirat deja în depozite.