Bogdan Olteanu, eliberat din închisoare. Procesul în cazul fostului viceguvernator BNR se reia de la zero. Update

Bogdan Olteanu, eliberat din închisoare. Procesul în cazul fostului viceguvernator BNR se reia de la zero. Update

Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al Băncii Naționale, a apărut prin videoconferință, din penitenciarul Ploiești, la judecarea cereri lui de revizuire de către Tribunalu București. El era îmbrăcat într-un tricou albastru mulat, cu pantaloni negri şi foarte slab. Pe toată durata procesului a stat în poziția de drepți, precum un militar. La finalul procesului, judecătorii au decis că acesta poate fi eliberat condiționat.

Update. Bogdan Olteanu, fost viceguvernator al Băncii Naționale, a fost eliberat condiționat. Olteanu a fost condamnat în octombrie 2020, printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Bucureşti, la 5 ani de închisoare. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada iulie-noiembrie 2008, Bogdan Olteanu, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ar fi cerut şi ar  fi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu suma de 1.000.000 de euro şi sprijin electoral, în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Tribunalul București a admis în principiu, vineri după-amiază, 8 iulie, o cerere de revizuire formulată de fostul viceguveernator BNR și a dispus suspendarea executării pedepsei acestuia până la soluționarea revizuirii.

Știrea inițială

Apărătorul lui Bogdan Olteanu a cerut admiterea cererii de revizuire, în baza art 450 CPP. Suspendarea executări provizorii şi în baza art. 453 lit. f din NCPP revizuire.

Ne puteți urmări și pe Google News

Judecătorul l-a întrebat pe avocatul său daca se pune în discuție, la acest termen, şi această cerere a condamnatului, dacă clientul său a făcut și o cerere de contestație în anulare, deoarece în cererea de revizuire s-a specificat şi contestația în anulare. Răspunsul avocatului a fost că nu a făcut această cerere. Procurorul a cerut respingerea cererii, mai ales că, pe timpul procesului, inculpatului i s-a respins cererea de a sesiza CCR.

Ce a spus Bogdan Olteanu  în apărarea sa

Ultimul cuvânt l-a avut condamnatul: „Sunt de acord cu cele declarate de apărător şi doresc admiterea cererii de Revizuire a condamnări mele”, a declarat Bogdan Olteanu.

Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al Băncii Naționale a României și fost președinte al Camerei Deputaților, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru trafic de influență.

Decizia instanței a venit după o anchetă începută în 2016, care viza perioada în care Bogdan Olteanu a fost președinte al Camerei Deputaților și lider al PNL. Acesta a  fost acuzat că a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, pentru a facilita numirea în fruntea Rezervației Deltei Dunării a unei persoane agreate de acesta, care avea mai multe afaceri în zonă.

Iniţial, în decembrie 2019, Bogdan Olteanu a primit o condamnare de 7 ani închisoare

Fostul președinte al Camerei Deputaților a obținut o reducere a pedepsei la 5 ani de la Curtea de Apel Bucureşti. În schimb, Curtea de Apel Bucureşti a menținut hotărârea Tribunalului privind confiscarea de la Bogdan Olteanu a contravalorii în lei a sumei de un milion de euro, reprezentând suma traficată.

Reamintim că Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată de DNA în octombrie 2016, fiind acuzat că, în perioada iulie - noiembrie 2008, pe când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Ca urmare a diligenţelor depuse de Olteanu, Mihaiu a fost numit, la data de 18 septembrie 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, susţineau procurorii.

Suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăţi înregistrate în SUA şi apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remişi lui Olteanu la biroul unde acesta îşi desfăşura activitatea în sediul PNL.

De asemenea, procurorii au arătat că, în toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obţinerea unui mandat de deputat. În acest context, din dispoziţia lui Vîntu, Olteanu a beneficiat de consultanţă politică pentru campania electorală fără să achite contravaloarea serviciilor de zeci de mii de euro, relata atunci Agerpres.