Evenimentul Zilei > Justitie > Bogdan Olteanu vrea în libertate. Recurs în casație la condamnarea pentru corupție
Bogdan Olteanu vrea în libertate. Recurs în casație la condamnarea pentru corupție

Bogdan Olteanu vrea în libertate. Recurs în casație la condamnarea pentru corupție

Fostul președinte al Camerei Deputaților și fost viceguvernator al BNR, liberalul Bogdan Olteanu nu se împacă cu ideea de a sta în spatele gratiilor. El a formulat un recurs în casație la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Bogdan Olteanu a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru trafic de influență în octombrie anul trecut. Curtea de Apel București i-a redus, practic, cu 2 ani pedeapsa stabilită inițial de Tribunalul București, care era de 7 ani de detenție.

Condamnat pentru trafic de influiență

El a fost condamnat în dosarul în care a fost acuzat de DNA că a instrumentat numirea ilegală a lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Rezervației Delta Dunării. DNA l-a acuzat de trafic de influenţă și a cerut o pedeapsă de 10 ani închisoare pentru că ar fi primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

La ultimul termen al procesului, reprezentantul DNA declara că la dosar existau numeroase probe care dovedeau vinovăţia lui Bogdan Olteanu, printre care declaraţiile date de Sorin Ovidiu Vîntu, ale unor oameni de afaceri şi ale fostului guvernator al Deltei Dunării Liviu Mihaiu, dar şi înscrisuri bancare şi interceptări telefonice şi ambientale.

Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată de DNA în octombrie 2016, fiind acuzat că, în perioada iulie – noiembrie 2008, pe când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Ulterior, ca urmare a diligenţelor depuse de Olteanu, Mihaiu a fost numit, la data de 18 septembrie 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Cel mai tânăr președinte al Camerei Deputaților

Bogdan Olteanu s-a înscris în PNL în 1991a ajuns în prima linie a politicii. După absolvirea Facultății de Drept, în anul 1997, a fost angajat pe postul de consilier al ministrului de stat, Ministrul industriei și comerțului, Călin Popescu Tăriceanu. El a activat în cadrul tineretului liberal, ocupând funcțiile de secretar general al Organizației Studenților Liberali (1993-1996) și apoi de vicepreședinte (1996-1998) și președinte (1998-2000) al Tineretului Național Liberal. Între 2001-2002 a fost membru supleant al Biroului Permanent Central al PNL.

Începând cu anul 2002, a ocupat funcția de președinte al Curții de Onoare și Arbitraj a Partidului Național Liberal. Ca urmare a alegerilor parlamentare din noiembrie 2004, Bogdan Olteanu a fost ales deputat pe listele Alianței DA, și apoi a fost numit în funcția de ministru delegat pentru relația cu Parlamentul în cabinetul Tăriceanu. La data de 20 martie 2006, Bogdan Olteanu a fost ales în funcția de președinte al Camerei Deputaților din Parlamentul României. În vârstă de 34 de ani, el a devenit cel mai tânăr președinte al Camerei Deputaților.

La data de 7 octombrie 2009, Bogdan Olteanu a fost numit viceguvernator al BNR, notează justnews.ro.