Evenimentul Zilei > International > Avioane rusești au lovit instalații de gaze și zonele civile din Siria. Șapte morți și mai mulți răniți
Avioane rusești au lovit instalații de gaze și zonele civile din Siria. Șapte morți și mai mulți răniți

Avioane rusești au lovit instalații de gaze și zonele civile din Siria. Șapte morți și mai mulți răniți

Avioane de luptă ruseşti au atacat duminică tabere de pregătire ale rebelilor din nord-vestul Siriei, în apropierea graniţei cu Turcia, în timp ce artileria siriană a ucis şapte civili şi a rănit 14 medici într-un atac asupra unui spital din zonă, potrivi unor martori şi surse din rândul rebelilor.

Avioane rusești au lovit instalații de gaze și zonele civile din Siria. Potrivit unor surse o rachetă rusească sol-sol a lovit şi oraşul Qah, în timp ce atacuri aeriene ruseşti au avut loc în apropierea unor tabere de refugiaţi cu populaţie numeroasă, aflate de-a lungul graniţei cu Turcia.

O unitate pentru gaze naturale a fost lovită în oraşul Sarmada, din provincia Idlib, dar nu au existat informaţii imediate referitoare la victime.

Un purtător de cuvânt al Armatei Naţionale, o alianţă a rebelilor susţinută de Turcia, în nord-vestul Siriei, a spus că Rusia, care susţine guvernul de la Damasc, a încercat să destabilizeze ultimul centru al rebelilor din Siria. Cu toate acestea, atacurile nu au fost semnalul unui atac major iminent împotriva Idlib.

„Atacurile aeriene ruseşti continuă. Rachete balistice au lovit, de asemenea, zone apropiate de centrele civile. (…) Încearcă să semene haos şi confuzie””, a declarat maiorul Youssef Hamoud pentru Reuters.

Șapte civili au fost uciși

Avioane rusești au lovit instalații de gaze și zonele civile din Siria. Ministerul Apărării din Turcia a declarat că o rachetă lansată de forţele guvernamentale siriene a lovit Qah şi un parc de camioane şi remorci lângă Sarmada. În urma atacului au fost răniți șapte civili. Ministerul a arătat că a fost trimisă o solicitare Rusiei pentru oprirea imediată a atacurilor, iar trupele turce au fost alertate.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Moscovei.

O femeie şi un copil s-au numărat printre cei şapte civili ucişi în atacul împotriva spitalului din oraşul Atareb.

Ministerul turc al Apărării a anunţat anterior că cinci persoane au fost ucise şi 10 rănite într-un atac de artilerie efectuat de forţele susţinute de Damasc asupra spitalului. Acesta este situat într-o zonă din nord-vestul Siriei, unde Turcia are o prezenţă militară.

Luptele dintre forțele armatei siriene și rebeli s-au calmat de când un acord încheiat în urmă cu un an a încheiat o campanie de bombardament condusă de Rusia care a strămutat peste un milion de oameni în regiunea care se învecinează cu Turcia după luni de lupte care au ucis câteva mii de civili, informează Reuters.