Evenimentul Zilei > Social > Avertizări pentru utilizatorii de iPhone: Facebook și Instagram vă urmăresc întreaga activitate
Avertizări pentru utilizatorii de iPhone: Facebook și Instagram vă urmăresc întreaga activitate

Avertizări pentru utilizatorii de iPhone: Facebook și Instagram vă urmăresc întreaga activitate

Aplicațiile Facebook și Instagram de pe iPhone folosesc un browser propriu, care le permite să urmărească activitatea utilizatorilor. Avertizările vin din partea unui dezvoltator independent, care a lucrat pentru Google. Acesta susține că pot fi preluate inclusiv informații sensibile, cum sunt datele cardurilor.

Felix Krause, un dezvoltator independent care a lucrat pentru Google și Twitter, avertizează utilizatorii de iPhone. Acesta susține că aplicațiile Facebook și Intagram folosesc un browser propriu, care le permite să urmărească activitatea utilizatorilor, după ce aceștia dau click pe un link. Dezvoltatorul susține că pot fi copiate inclusiv informații sensibile, cum ar fi parole sau datele de pe card.

Aplicațiile de Facebook și Instagram nu folosesc Safari, la fel ca majoritatea aplicațiilor de iPhone. Acestea au un browser propriu, care le permite să urmărească utilizatorii. Browserele sunt deschise atunci când se dă click pe un link în Facebook sau Instagram și injectează un cod JavaScript în toate site-urile pe care intră utilizatorul.

Felix Krause susține că acest cod poartă denumirea de „Meta Pixel” și monitorizează toate interacțiunile pe care utilizatorul le are din momentul în care browserul este deschis. Cele mai urmărite sunt reclamele, link-urile sau butoanele apăsate. De asemenea, pot fi accesate capturile de ecran sau texte introduse ori selectate.

Dezvoltatorul independent susține că textele introduse pe care Meta le urmărește pot conține informații sensibile. Este vorba despre parole de logare pe diferite site-uri sau chiar datele cardurilor.

Facebook și Instagram urmăresc activitatea utilizatorilor de iPhone

În ciuda faptului că a făcut publice aceste descoperiri, Krause susține că nu este neapărat ca Meta să fure datele sensibile ale utilizatorilor. Momentan nu există dovezi în acest sens. Totuși, astfel de descoperiri afectează grav imaginea companiei.

Practica pe care o utilizează aplicațiile de Facebook și Instagram încalcă regulile ATT (App Tracking Transparency) aplicate de compania Apple. Aceste reguli prevăd că urmărirea utilizatorilor se poate face doar după ce acesta și-a dat acordul.

În urma acestor dezvăluiri, Apple ar putea sancționa Meta pentru browserul propriu pe care îl folosește. Dacă acest lucru se va întâmpla, business-ul bazat pe reclame al companiei ar putea avea de suferit. Este cunoscut faptul că Meta este unul dintre cei mai aprigi critici ai regulilor ATT, potrivit adevărul.ro.