Schimbare majoră la Facebook. Conversațiile de pe Messenger vor fi criptate integral

Schimbare majoră la Facebook. Conversațiile de pe Messenger vor fi criptate integral Sursa foto: Dreamstime.com

Meta a anunțat că intenționează, ca, de anul viitor, toate conversațiile de pe Messenger să fie criptate, la fel cum se întâmplă acum pe WhatsApp. În prezent, anumite mesaje se pot cripta, doar la cererea utilizatorului.

Compania Meta a început să testeze criptarea integrală a conservațiilor pentru serviciul Messenger. Compania plănuieşte să lanseze această facilitate pentru toţi utilizatorii, în cursul anului viitor.

În prezent, Messenger, a doua aplicaţie de chat deţinută de Meta, alături de WhatsApp, oferă opţiunea criptării conversaţiilor. Aceasta, însă, nu poate fi folosită decât punctual, la cererea utilizatorului, pentru anumite conversaţii.

Astfel, doar un mic număr de utilizatorii beneficiază în acest moment de această facilitate. Mai exact, doar cei cu adevărat preocupaţi de propria intimitate activează această opțiune de criptare a mesajelor, atunci când consideră necesar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se fac teste

De anul viitor, însă, E2EE (criptarea de la un capăt la celălalt al conversaţiei) va fi activată în mod implicit pentru toţi utilizatorii serviciului.

Meta a anunțat că, în această săptămână, a început să facă primele teste în acest sens. Aleatoriu, conversaţiile anumitor utilizatori vor fi criptate automat, pentru ca inginerii companiei să vadă cum funcţionează această facilitate şi dacă apar probleme ce trebuie rezolvate.

Tehnologia E2EE face ca discuţiile să nu poată fi văzute de nimeni, în afara utilizatorului care le trimite și cel care le primește. Nici măcar Meta nu va putea să vadă mesajele criptate astfel.

În plus, compania spune că va cripta şi backup-urile făcute în cloud, care conţin istoricul convorbirilor purtate de utilizatorii aplicaţiei Messenger, potrivit news.ro. 

O altă noutate pe Facebook

Reprezentanții Facebook au mai anunțat că, în curând, funcția NFT va fi disponibilă pe rețeaua socială. Aceasta este o unitate de date unică dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain. Jetoanelor nefungibile le corespund fișiere de diverse formate, în funcție de natura procesului de creație: fotografii, înregistrări audio, videoclipuri, etc.

Deși fișierele în sine pot fi copiate, jetoanele nefungibile care le sunt asociate sunt consemnate și monitorizate în permanență oferindu-le cumpărătorilor dovada dreptului de proprietate.

NFT-urile sunt la modă în acest moment. Pentru unii s-au dovedit a fi profitabile, dar sunt și riscante. Un model de pe Instagram a dezvăluit că a câștigat peste 4 milioane de lire sterline în 10 zile vânzând poze cu ea însăși ca NFT. La fel ca și în cazul acțiunilor, valoarea acestor NFT poate urca, dar și scădea extrem de rapid.