Planul lui Zuckerberg de criptare „end-to-end” încurcă Agenţiile guvernamentale care accesează datele personale despre utilizatori

Planul lui Zuckerberg de criptare „end-to-end” încurcă Agenţiile guvernamentale care accesează datele personale despre utilizatori

La fiecare șase minute, în medie, Facebook primește o solicitare din partea unei agenții guvernamentale americane pentru informații despre persoane dubioase, bande, trafic de droguri sau alte crime suspectate, iar rețeaua socială cooperează în general cu aceştia.

Dar această relație strânsă de colaborare ar putea fi reformulată de mișcarea lui Mark Zuckerberg în această săptămână pentru a îmbrățișa o tehnologie pe care oficialii de aplicare a legii spun că ar putea să le stopeze investigațiile cu criptarea "end-to-end", o modalitate de a ascunde conținutul mesajelor.  

Îmbrăţişată de avocații care apără confidențialitatea și protecția utilizatorilor, criptarea "end-to-end" este construită implicit şi pentru anumite aplicații de mesagerie, cum ar fi WhatsApp, iar Zuckerberg a spus că intenționează să o adopte pe scară mai largă pentru Facebook. 

FBI și alte agenții guvernamentale care pot obține date acum prin executarea unui mandat de percheziție la Facebook, etichetează tendința drept "întunecată". Pentru a obține mesaje criptate, autoritățile au în general nevoie de acces la telefoanele oamenilor sau la alte dispozitive. 

Ne puteți urmări și pe Google News

FBI a refuzat să comenteze planurile de criptare ale Facebook, dar marți, cu o zi înainte ca Zuckerberg să anunțe schimbarea, directorul FBI, Christopher Wray, a declarat, la o conferință de securitate din San Francisco, că a rămas nemulțumit de situație.  "Nu poate fi o stare de sustenabilitate durabilă pentru a exista un spațiu complet neîngrădit - care este complet dincolo de accesul legal deplin - pentru criminali, teroriști și spioni să-și ascundă comunicările", a spus Wray la conferința de securitate RSA. El a spus că dorește ca firmele de tehnologie și organele de drept să ajungă la un compromis.

Fundația Electronic Frontier laudă criptarea "end-to-end" ca o modalitate de a reduce riscul de supraveghere nedorită, fie de către autorități, agenți de publicitate corporaţii, hackeri criminali etc. Zuckerberg, în postarea sa, a declarat că dorește să protejeze disidenții de regimurile represive.  "Criptarea tuturor tipurilor de comunicare - asta va ajuta pe oameni să nu fie șantajați, să nu intercepteze fotografiile sau informațiile lor sensibile", a declarat Ryan Calo, profesor de drept la Universitatea din Washington, notează nbcnews.