Apple anunță un nou „mod de blocare” pentru iPhone. Când va fi lansată funcția „Lockdown Mode” şi cum se folosește

Apple anunță un nou „mod de blocare” pentru iPhone. Când va fi lansată funcția „Lockdown Mode” şi cum se foloseșteApple, o nouă surpriză pentru utilizatori. Modificările se aplică din martie. Sursa foto: 23790881 © Songquan Deng | Dreamstime.com

Apple va oferi un nou „mod de blocare” pentru iPhone, iPad și computerele Mac. Este un conceput nou pentru a lupta împotriva hackerilor și a programelor spion, cum ar fi Pegasus. Mai exact, funcția numită „Lockdown Mode”, este pentru a proteja utilizatorii importanți (politicienii şi activiştii) de hackerii sponsorizați de state.

Deși aceste atacuri se întâmplă unui grup restrâns de oameni, amenințarea crește. De exemplu, Pegasus a fost folosit de guvernele pentru a spiona activiștii care luptă pentru drepturile omului, avocați, politicieni și jurnaliști.

Lockdown Mode (mod de blocare) dezactivează mai multe funcţii de pe iPhone pentru a-l face mai puțin vulnerabil la programele spion prin reducerea semnificativă a numărului de funcţii pe care atacatorii le pot accesa şi pe care le pot pirata. Mai exact, dezactivează multe funcţii de previzualizare în iMessage (serviciu de mesagerie instant dezvoltat de Apple Inc), limitează JavaScript în browserul Safari, împiedică unele configurări, blochează conexiunile prin cablu, împiedicând, prin urmare, copierea datelor dispozitivului, şi opreşte Serviciile Media Apple, inclusiv FaceTime.

Apple intenționează să lanseze gratuit Lockdown Mode în cursul acestui an

Gigantul tehnologic Apple va plăti până la 2 milioane de dolari cercetătorilor care găsesc o defecțiune de securitate în Lockdown Mode. Anunţul vine la câteva luni după s-a aflat că hackerii sponsorizați de state au capacitatea de a pirata iPhone-uri noi cu atacuri „zero-click” distribuite prin mesaje text. Aceste atacuri pot avea succes chiar dacă victima nu face clic pe un link.

De ani de zile Apple și-a comercializat iPhone-urile, iPad-urile și Mac-urile cu garanţia că sunt cele mai sigure și mai concentrate dispozitive de pe piață, şi totuși producătorul s-a confruntat cu apeluri tot mai numeroase din partea guvernelor pentru a rezolva problema. În martie, parlamentarii americani au presat Apple cu privire la detaliile atacului, inclusiv dacă le poate detecta, câte au fost descoperite şi când şi unde au avut loc.

Majoritatea hackerilor sunt motivați financiar şi majoritatea programelor malware sunt concepute pentru a face un utilizator să renunţe la informaţii valoroase, cum ar fi o parolă, sau pentru a oferi atacatorului acces la conturile financiare.

Hackerii au folosit mijloace foarte scumpe pentru a putea sparge sistemul de operare Apple

Atacurile sponsorizate de stat pe care le vizează Lockdown Mode sunt diferite. Hackerii folosesc instrumente foarte scumpe vândute direct agențiilor de aplicare a legii sau guvernelor şi folosesc bug-uri nedescoperite pentru a obţine un punct de sprijin în sistemul de operare al iPhone-ului. Apoi, atacatorii pot face lucruri precum controlul microfonului şi al camerei şi pot fura istoricul de navigare şi comunicaţii al utilizatorului.

Gigantul tehnologic a spus că Modul Lockdown este conceput pentru a adăuga protecție suplimentară telefoanelor sale, cum ar fi blocarea atașamentelor și revizualizările linkurilor în mesaje, tehnologiile de navigare pe web potențial piratabile și apelurile FaceTime primite de la numere necunoscute.

Dispozitivele Apple nu vor accepta, de asemenea, conexiuni pentru accesorii decât dacă dispozitivul este deblocat, iar oamenii nu pot instala un nou software de gestionare la distanță pe dispozitive în timp ce acestea sunt în modul de blocare. Noua caracteristică va fi disponibilă pentru software-ul de testare utilizat de dezvoltatori în această vară și va fi lansată gratuit în mod public în toamnă, informează cnet.com.

Ne puteți urmări și pe Google News