Automobilul electric, benefic pentru sănătatea publică. Milioane de copii vor scăpa de problemele respiratorii

Automobilul electric, benefic pentru sănătatea publică. Milioane de copii vor scăpa de problemele respiratorii Sursa foto Dreamstime

Un studiu atribuit Asociației Americane pentru Plămâni (American Lung Association) arată că numărul de afecțiuni respiratorii, în rândul copiilor, s-ar reduce considerabil în cazul în care s-ar face saltul la automobilul electric, Poluarea provocată de gazele de eșapament afectează milioane de copii în Statele Unite,

Automobilul electric va contribui la îmbunătățirea nivelului de sănătate publică. Pe măsură ce șoferii vor renunța la vehiculele pe carburanți fosili, milioane de copii vor ajunge să respire mai ușor, în Statele Unite.

Automobilul electric reduce numărul bolilor respiratorii

Extinderea rețelei de transport bazată pe vehicule cu emisii zero va contribui la ameliorarea sănătății în rândul copiilor. Automobilul electric, cu emisii zero de va duce la reducerea nivelului de poluare. Iar acest lucru se va reflecta în scăderea numărului micuților care se îmbolnăvesc de afecțiuni respiratorii. Sunt concluziile unui studiu elaborat de specialiștii Asociației Americane pentru Boli Pulmonare (American Lung Association), citat de CNN.

„Poluarea aerului și schimbările climatice îi pun pe copii în pericol astăzi. Impactul schimbărilor climatice continuă să se intensifice, iar acest lucru nu va face decât să se adauge la riscurile cu care se confruntă copiii din Statele Unite pe măsură ce cresc”, a declarat autorul raportului, Will Barrett, directorul principal al asociației pentru promovarea aerului curat, citat de CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News

Raportul concluzionează că viața copiilor ar putea fi mai sănătoasă dacă șoferii ar opta pentru automobilul electric până în 2035. Lucrurile s-ar îmbunătăți și mai mult dacă ar fi puse în circulație autobuze, ambulanțe și tractoare cu remorcă, cu emsiii zero până în 2040. În plus ar fi și mai bine dacă s-ar trece la producția de energie electrică curată până în 2035.

autoturism electric

sursa foto: dreamstime

Neajunsurile mașinilor electrice

Autoturismele și camioanele electrice sunt mai bune decât vehiculele alimentate cu benzină. Pe parcursul vieții acestea emit mai puține emisii de carbon, arată sursa citată. Conform calculelor Departamentului de Energie al SUA, vehiculele electrice generează circa 1.500 kg carbon pe an, față de 5.200 kg pentru vehiculele alimentate cu gaz.

Deși automobilul electric nu emite gaze cu efect de seră, acesta nu este complet „cu emisii zero”. Emisiile sunt generate în cadrul procesului de producție a bateriilor și când sunt încărcate. Decarbonizarea rețelei electrice este o componentă cheie pentru curățarea aerului. Fără o sursă de energie curată, cum ar fi cea hidroelectrică sau solară, beneficiile pe care la oferă automobilul electric sunt limitate.

Traficul este una dintre cele mai mari surse de poluare cu carbon din Statele Unite și reprezintă 28% din emisiile de gaze cu efect de seră. Producția de energie electrică contribuie cu 25% la creșterea nivelului de carbon și emisii de gaze.

Poluarea provoacă mari probleme de sănătate

Poluarea este mai periculoasă pentru copii, deoarece sunt în curs de dezvoltare și au plămâni mici. De aceea au tendința de a inspira mai mult aer decât adulții, deoarece respirația lor este mai rapidă. Prin urmare, plămânii și corpul lor sunt expuse la și mai multă poluare. Poluarea poate dăuna sănătății unui copil chiar înainte de naștere, din cauza expunerii viitoarei mame.

Bebelușul se naște mai devreme și are o greutate sub cea normală. El poate avea probleme de sănătate semnificativă la naștere și de-a lungul vieții. Copilul prezintă risc mai mare de dificultăți de respirație, probleme cardiace, probleme digestive, provocări ale sistemului imunitar și probleme cognitive.

Chiar dacă un copil se naște la termen, expunerea la poluare poate duce la probleme respiratorii și cardiace. De asemenea, expunerea a fost asociată cu un risc mai mare de depresie, anxietate și chiar sinucidere, arată studiile.

Poluare

Sursa Foto: Dreamstime

Avantajele pe care le aduce automobilul electric

Raportul arată că, până în 2050, trecerea la vehicule cu emisii zero și la o rețea electrică decarbonizată ar însemna reducerea atacurilor de astm în rândul copiilor.

Estimările arată că ar fi cu 2,79 milioane cazuri mai puțin. De asemenea, ar fi cu 147.000 de cazuri de bronșită acută pediatrică mai puține, cu 2,67 milioane de cazuri de simptome pediatrice ale căilor respiratorii superioare și 1,87 milioane de cazuri de simptome pediatrice ale căilor respiratorii inferioare.

Cercetarea provine dintr-un raport mai amplu al Asociației Americane pentru Boli Pulmonare. Potrivit documentului, un impuls important pentru automobilul electric cu emisii zero ar crea peste 1,2 trilioane de dolari în beneficii pentru sănătate în Statele Unite până în 2050.