Evenimentul Zilei > International > Cea mai puternică furtună de zăpadă din ultimii ani, blochează Grecia. Atenționare de călătorie
Cea mai puternică furtună de zăpadă din ultimii ani, blochează Grecia. Atenționare de călătorie

Cea mai puternică furtună de zăpadă din ultimii ani, blochează Grecia. Atenționare de călătorie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi atenționează pe cetăţenii români care călătoresc în Grecia că, din cauza condiţiilor meteo extreme generate de frontul de aer polar „Medeea”, autorităţile locale au decis interzicerea circulaţiei rutiere, de orice tonaj, pe tronsonul de autostradă cuprins între oraşul Lamia şi capitala Atena.

Atenționare MAE pentru Grecia. Conform MAE, circulaţia pe acest tronson de autostradă de circa 150 de km este interzisă de marţi (ora 19,00) până miercuri (ora 19,00).

Posibile restricții la frontieră și pentru traficul greu

MAE informează că măsura poate afecta traficul greu care se desfăşoară prin punctul de trecere a frontierei bulgaro-elene Kulata-Promachonas. Poate fi restricţionată intrarea pe teritoriul Republicii Elene, în acest interval, pentru transportatorii rutieri care au ca destinaţie sudul ţării.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106774035) şi Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088).  Apelurile sunt redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222. Și cel al Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

MAE recomandă consultarea paginilor de internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro. Cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Grecia lovită de cea mai puternică furtună de zăpadă din ultimii 12 ani

Iarna aspră a lovit Grecia. Este vorba de cea mai puternică furtună de zăpadă din ultimii 12 ani. A nins și temperaturile au coborât până la minus 15 grade Celsius.

Grecia a fost lovită de „Medeea”.  Ninsori abundente și rafale de până la 100 de kilometri pe oră s-au înregistrat din nordul până în sudul țării, scrie Digi24.

„Nu am mai văzut așa ceva de 10-12 ani. E multă zăpadă. Aici a ajuns la aproape 50 de centimetri și în zonele de mai sus, la aproape un metru”, spune un bărbat.

Autostrada dintre Atena şi Salonic a fost închisă circulaţiei în două zone situate la nord de capitală, din cauza gheţii. Zeci de accidente rutiere s-au produs din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

În nordul Greciei, temperaturile au scăzut la minus 15 grade Celsius. Majoritatea curselor cu feribotul au fost anulate din cauza vântului puternic.