Evenimentul Zilei > International > Caderi uriașe de zăpadă în Olanda și Germania. Transporturile blocate, oamenii s-au bucurat de iarnă, în stradă
Caderi uriașe de zăpadă în Olanda și Germania. Transporturile blocate, oamenii s-au bucurat de iarnă, în stradă

Caderi uriașe de zăpadă în Olanda și Germania. Transporturile blocate, oamenii s-au bucurat de iarnă, în stradă

Caderi uriașe de zăpadă în Olanda și Germania. Transporturile blocate, oamenii s-au bucurat de iarnă, în stradă

Olanda, cea mai mare furtună de zăpadă

Olanda are de-a face cu cea mai mare furtună de zăpadă din ultimii 10 ani și cu cele mai scăzute temperaturi din 2013 și până acum. În Țările de Jos a fost emis un cod roșu de zăpadă, îngheț și viscol, din cauza furtunii Darcy, care a determinat inclusiv închiderea centrelor de testare și vaccinare.

A nins abundent începând de sâmbătă, iar stratul de zăpadă ar putea ajunge la 20 de centimetri. Intemperiile au provocat mari probleme în traficul rutier – au fost raportate zeci de accidente, în cel feroviar – trenurile nu au circulat în toată Olanda, dar și activitatea pe aeroporturi a fost dată peste cap. În mai multe orașe, temperaturile au coborât sub 0 grade Celsius, ceea ce este neobișnuit pentru această țară.

Ministerul român de Externe a transmis o avertizare de călătorie pentru Olanda. Codul roşu de zăpadă, îngheţ şi viscol este în vigoare și luni în această țară.

Bătaia cu zăpadă nu este permisă

Oamenii s-au bucurat totuși de zăpada proaspătă. Și pentru că nu au mai avut transport public, au ieșit din case și au încins și o bătaie cu zăpadă.

Din păcate pentru ei, din cauza pandemiei de coronavirus, Guvernul olandez a publicat un regulament special pentru condiţiile de iarnă, care stipulează că bătăile cu zăpadă sunt permise doar între membrii aceleiaşi familii.

Participanţii la bătăi cu bulgări de zăpadă riscă amenzi şi pentru încălcarea regulilor care impun păstrarea unei distanţe de 1,5 metri între două persoane, pentru a limita riscul de infectare cu noul coronavirus.

Transporturile, perturbate în Germania

Și Germania vecină este afectată de căderi masive de zăpadă, care au determinat duminică întreruperea curselor feroviare şi a traficului rutier. Din cauza ninsorilor abundente şi a furtunilor de zăpadă, Deutsche Bahn a anulat circulaţia trenurilor pe mai multe rute, inclusiv între Berlin şi Hamburg. Traficul feroviar şi cel rutier au fost de asemenea întrerupte în landurile Renania de Nord-Westfalia şi Saxonia Inferioară.

Cu toate acestea, situaţia din gările feroviare a fost departe de a fi haotică, întrucât majoritatea cetăţenilor au ţinut cont de prognoza meteorologică şi şi-au modificat planurile de călătorie, scrie Agerpres.

În Germania, serviciile de intervenţie au fost plasate în regim de alertă pe durata acestui weekend, după ce meteorologii au emis un cod roşu de vreme severă în mai multe regiuni ale ţării. Prima ninsoare abundentă a fost raportată la Gottingen, însă poliţia germană a anunţat că un strat gros de zăpadă s-a depus în noaptea de sâmbătă spre duminică şi în oraşele Hanovra şi Osnabruck.

Zăpadă de 32 de centimetri în Germania

Centrul Germaniei a fost deosebit de afectat de acest episod meteorologic, care nu s-a încheiat deocamdată, au avertizat meteorologii. Ei prognozează un strat de zăpadă de până la 32 de centimetri şi vânt cu rafale de până la 80 de kilometri pe oră.

Serviciul German de Meteorologie (DWD) vorbeşte despre „o instalare extraordinară a iernii” în ţară. Căderi masive de zăpadă sunt aşteptate să se producă până în noaptea de duminică spre luni şi ar putea să blocheze mai multe drumuri şi rute feroviare. Mai multe curse cu trenul din centrul şi nordul Germaniei au fost deja anulate ca măsură de precauţie.