În centrul atenţiei sunt produsele care conţin un aditiv numit caruba şi care este contaminat cu oxid de etilenă. Comisia Europeană a transmis că ele trebuie retrase de pe piaţă chiar dacă pesticidul nu este detectat.

Amintim că încă din urmă cu 4 zile, evz.ro publica alerta naţională despre cea mai vândută înghețată din România, retrasă de la vânzare. De asemenea, luni a fost descoperit un alt produs care a fost retras de la comercializare,

Decizia a fost luată vineri seara, iar companiile care au introdus pe piaţă îngheţatele contaminate cu oxid de etilenă „vor trebui, sub controlul autorităţilor naţionale competente, să le retragă de pe piaţă şi vor fi rechemate cele care au fost deja cumpărate de consumatori”.

Atenţie la îngheţata care conţine guma de caruba

La această măsură s-a ajuns „pentru că nu se poate defini un nivel sigur de expunere pentru consumatori”. Guma de caruba este un aditiv (E410) utilizat pentru îngheţate.

guma de carruba

Pentru moment, încă nu se ştie cum s-a produs contaminarea cu oxid de etilenă, un „agent cancerigen, mutagen şi toxic pentru aparatul reproducător” interzis în Uniunea Europeană.

Câteva loturi cu îngheţate contaminate au intrat în România

„E 410 a fost tratat cu oxid de etilenă, care a intrat în câteva loturi. În România au fost retrase 100.000 de bucăţi de peste o lună, când au fost primele discuţii.

Aseară s-a decis că este un risc pentru sănătatea consumatorilor şi toate ţările din Europa au retras îngheţatele. Produsul şi lotul vor fi postate curând pe site-ul ANSVA.

Acest aditiv a fost identificat într-o fabrică din Franţa. În prezent, încercăm să aflăm dacă pe piaţă mai sunt îngheţate contaminate”, a declarat Mihai Ponea (ANSVSA) la Antena 3.

Până la clarificarea situaţiei, este recomandat să citiţi foarte atent etichetele îngheţatelor şi să evitaţi produsele care conţin guma de carruba.

Ştire în curs de actualizare. Revenim curând cu ultimele informaţii.