Evenimentul Zilei > International > Americanii au răspuns în scris Moscovei. Anunț tranșant. Se agravează situația din Ucraina?
Americanii au răspuns în scris Moscovei. Anunț tranșant. Se agravează situația din Ucraina?

Americanii au răspuns în scris Moscovei. Anunț tranșant. Se agravează situația din Ucraina?

Oficialii Statelor Unite ale Americii (SUA) le-au răspuns în scris rușilor și au transmis că ușa NATO va rămâne deschisă. Cât de mult se va inflama situația după decizia de la Washington.

Oficialii din Statele Unite ale Americii (SUA) au trimis Rusiei răspunsul scris solicitat de reprezentanții Moscovei la preocupările sale de securitate. Antony Blinken, secretarul de stat american, a făcut anunțul miercuri seară. „Acum depinde de Rusia cum va răspunde. Suntem pregătiți pentru orice posibilitate”, a afirmat oficialul de la Washington.

Anunțul pe care l-a făcut Anthony Blinken în cea mai tensionată situație de pe Glob, a momentului

El le-a cerut americanilor din Ucraina să ia foarte serios în calcul plecarea din această țară. Și asta pentru că, în cazul unei invazii, SUA nu vor putea asigura sprijin individual cetățenilor săi.

„Din perspectiva noastră, ușa NATO rămâne deschisă”, a mai afirma Blinken, referindu-se la una dintre cerințele-cheie ale Moscovei, privind blocarea admiterii Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică.

Secretarul de stat american a precizat că răspunsul SUA a fost elaborat după consultări cu aliații iar concluzia este că toți membrii NATO sunt uniți și nu există divergențe în privința poziției lor față de criza de la granița ucraineană.

Blinken a făcut trimitere și la răspunsul trimis Rusiei, separat, de NATO, în aceeași zi cu SUA, afirmând că cele două documente – al SUA și al Alianței Nord-Atlantice – se susțin reciproc.

Ce spuneau jurnaliștii de la CNN

Înaintea anunțului făcut de Blinken, CNN a arătat că este foarte puțin probabil ca răspunsul SUA să prevadă blocarea aderării Ucrainei la NATO sau să lase loc de negociere asupra politicii „porților deschise” a Alianței Nord-Atlantice, care se află în centrul cerințelor formulate de Kremlin, adaugă sursa citată, citând oficiali ai administrației americane.

„Din mai multe motive, cred că nu este genul de subiect pe care m-aș aștepta să-l văd într-un răspuns scris din partea Statelor Unite”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, când a fost întrebat dacă SUA vor include o descriere a probabilității ca Ucraina să adere sau nu la NATO.