Războiul bate la uşă în Ucraina. Marea Britanie a urmat Statele Unite

Războiul bate la uşă în Ucraina. Marea Britanie a urmat Statele UniteSursa: milliyet.com.tr

Presa rusă scrie că „SUA au permis diplomaţilor să părăsească Ucraina”. După Statele Unite, şi Marea Britanie a decis să-şi retragă diplomaţii din Ucraina. CNN şi New York Times au transmis o ştire referitoare la Ucraina care atrage atenţia. Preşedintele Biden se pregăteşte să trimită în regiune mii de militari americani, nave de război şi avioane de luptă.

A fost depăşit pragul critic al fricii de război care s-a întins valuri valuri în întreaga lume, iar agenţiile de presă internaţionale au transmis la

Departamentul de Stat al Statelor Unite a permis personalului neesenţial să părăsească această ţară şi a cerut cetăţenilor americani aflaţi aici să se gândească la o opţiune asemănătoare, potrivit  MILLIYET.

Conform comunicatului oficial, există şi ştiri privind o operaţiune militară importantă a Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, în document se mai arată că în regiune condiţiile de securitate sunt „imprevizibile” şi se vor înrăutăţi în scurt timp.

Aşa cum era de aşteptat, decizia Washingtonului de a-şi retrage personalul de la ambasadă a devenit prima ştire în mass-media internaţionale.

Agenţia Ria din Rusia a titrat „SUA au permis diplomaţilor să părăsească Ucraina”, iar în cotidianul Izvestia a subliniat expresia „au permis”.

Marea Britanie a început să-şi retragă diplomaţii din Ucraina. Ştirea privind retragerea a fost anunţată de reporterul BBC.

Se discută despre trimiterea a mii de militari americani

Pe lângă toate acestea, mai există o ştire privind Ucraina transmisă de CNN International şi New York Times.

New York Times scrie că preşedintele Biden se gândeşte să desfăşoare în Europa de Est şi în ţările baltice mii de militari americani.

De asemenea, cotidianul mai menţionează că preşedintele Biden se gândeşte să trimită în ţările aliate din NATO nave de război şi avioane de luptă.

Iar CNN a titrat: „Biden discută opţiunile privind desfăşurarea de militari americani în jurul Ucrainei”.

Conform ştirilor din aceste două organe de presă, Biden s-a întâlnit sâmbătă, la Camp David, cu oficiali de rang înalt din Pentagon, ocazie cu care i-au fost prezentate numeroase opţiuni.

Blinken se opune sancţiunilor „imediate”

Iar în declaraţia sa pentru CNN International, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că se opune ideii punerii în aplicare imediată a sancţiunilor împotriva Rusiei, care a concentrat 100 de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina, lucru ce va anula forţa de descurajare a ţărilor occidentale faţă de Moscova.

Blinken a subliniat că scopul sancţiunilor este de a împiedica atacurile Rusiei şi a adăugat că „Dacă sancţiunile vor fi aplicate acum, veţi pierde efectul descurajator”.

De asemenea, Blinken a precizat că în cazul în care un singur soldat rus ar intra în Ucraina cu scopul de a ataca, acest fapt va avea consecinţe însemnate.

Blinken, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Geneva, în Elveţia, a participat în prima zi acestei săptămâni, prin videoconferinţă, la reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor membre UE şi a oferit informaţii legate de întâlnirea cu Lavrov.

Legăturile sunt pe cale de a se rupe

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, care pentru prima dată a desfăşurat trupe la graniţa cu Ucraina în primăvara anului 2021, în ultimele zile ale anului trecut a ridicat numărul acestora la 100 de mii.

De asemenea, Moscova solicită garanţii de securitate scrise că Ucraina nu va deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice.

Pe măsură ce ţările membre NATO, şi în primul rând SUA, au vorbit răspicat despre posibilitatea aderării Ucrainei la Alianţă, faţă de masarea de trupe şi organizarea de exerciţii militare a Rusiei, aceasta şi-a înmulţit obiecţiile şi a recurs la declaraţii mai dure.

Maratonul diplomatic din ultimele luni şi întâlnirile liderilor au rămas fără rezultate, până astăzi, iar tensiunile de la frontieră au escaladat.

Astfel că, ţările occidentale şi-au exprimat îngrijorarea că, după anexarea Crimeii în 2014, Rusia va invada din nou Ucraina şi au trimis sprijin militar acestei ţări.

Armele SUA sunt la Kiev

Numeroase ţări, printre care SUA şi Marea Britanie, au trimis în Ucraina armament şi unităţi militare. Prima tranşă din ajutorul militar pe care Statele Unite îl vor acorda Ucrainei a ajuns duminică la Kiev.

Marea Britanie a anunţat la începutul săptămânii că va trimite în Ucraina arme pentru autoapărare şi un număr mai mare de militari pentru instrucţii. Şi alte numeroase ţări membre NATO trimit în Ucraina armanent sau trupe.

Tensiunile din anul 2014 dintre Rusia şi Ucraina s-au soldat cu anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, peninsulă ce aparţinea Ucrainei. Ca  urmare acestei situaţii, Occidentul a impus sancţiuni Rusiei. În aceeaşi perioadă, în estul Ucrainei, la Donetsk, la graniţa cu Rusia, au fost înregistrate confruntări între separatiştii proruşi, sprijiniţi de Rusia, şi armata ucraineană.

Chiar dacă războiul s-a încheiat în 2015, confruntările au continuat până la armistiţiul din iulie 2020. Aproximativ 15.000 de persoane şi-au pierdut viaţa. (Rador)