Americanii au aflat ce plan au teroriştii din Statul Islamic în Afganistan. E alertă la Kabul

Americanii au aflat ce plan au teroriştii din Statul Islamic în Afganistan. E alertă la Kabul

Alertă de ultimă oră în Afganistan: amenințarea teroristă generată de fanaticii din Statul Islamic (ISIS) forțează armata SUA să caute de urgenţă noi rute de evacuare din Kabul.

Jurnaliştii britanici de la express.co.uk anunţă că există temeri serioase despre planurile grupării teroriste ISIS. În prim-plan este vizarea cetățenilor occidentali care sunt evacuați de pe aeroportul din Kabul.

Ambasada SUA și-a îndemnat cetățenii să „evite călătoriile la aeroport” din cauza amenințărilor la adresa securității. Darlene Superville, reporter la Casa Albă pentru AP, a scris pe Twitter: „Posibile amenințări ale IS [Statul Islamic] împotriva americanilor din Afganistan forțează armata să găsească noi modalități prin care evacuații să ajungă la aeroportul din Kabul.”

La rândul său, un reporter de la CBS News a adăugat: „Un fost interpret afgan care a încercat să intre astăzi în aeroport - pentru a cincea oară - a declarat că talibanii din afara aeroportului le-au spus oamenilor că ISIS planifică un atac.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentagonul a driblat elegant subiectul

În acest context, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a fost întrebat sâmbătă dacă există o amenințare din partea ISIS sau Al-Qaeda. „Nu vom intra în detalii specifice despre mediul amenințării”, a spus purtătorul de cuvânt.

Ambasada SUA la Kabul a transmis: „Din cauza potențialelor amenințări la adresa securității în afara porților de pe aeroportul din Kabul, îi sfătuim pe cetățenii americani să evite călătoria la aeroport și să evite porțile aeroportului în acest moment, cu excepția cazului în care primiți instrucțiuni individuale de la un reprezentant al Guvernului SUA să faceţi acest lucru.

Cetățenii americani care solicită asistență la plecarea din țară și care încă nu au finalizat cererea de asistență la repatriere pentru fiecare călător din grupul lor, ar trebui să facă acest lucru cât mai curând posibil.

Vom contacta cetățenii americani înregistrați pe măsură ce situația de securitate se modifică pentru a oferi instrucțiuni suplimentare.” Aeroportul din Kabul a fost un loc dominat de haos şi sâmbătă. Mii de afgani s-au înghesuit şi au sperat că pot pleca din Afganistan cu unul dintre avioane folosite de puterile occidentale pentru a-şi evacua cetăţenii şi aliaţii afgani.

Din nou, afgani striviţi de mulţime

Totuşi, din cauza numărului mare de persoane prezente la aeroport, orice operațiune de evacuare este foarte dificilă. Sky News a relatat că din cauza busuculadelor, mai multe persoane au fost zdrobite.

Despre ISIS se ştie că are o prezență stabilită în Afganistan şi a purtat bătălii sângeroase cu forțele de securitate afgane, dar şi cu talibanii. Când i-au capturat, luptătorii ISIS şi-au decapitat inamicii.

Potrivit Wall Street Journal, talibanii l-au executat pe liderul ISIS în Afganistan, Abu Omar Khorasani, la scurt timp după căderea Kabulului. El a fost ținut prizonier de guvernul afgan până când talibanii au cucerit închisoarea.

În 2015, BBC a raportat că talibanii trimiteau 1.000 de bărbaţi pentru a zdrobi ISIS în Afganistan. Grupul a fost prezent în provinciile Nangarhar, Farah, Helmand și Zabul, conform express.co.uk.