Anunțul MAE. 14 cetățeni români și 6 bulgari evacuați din Kabul

Anunțul MAE. 14 cetățeni români și 6 bulgari evacuați din Kabul

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că la al treilea zbor la Kabul, aeronava militară românească de transport a reuşit evacuarea a 14 cetăţeni români transferaţi în aeroport vineri dimineaţă şi a patru cetăţeni bulgari.

Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord şi o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistenţă de specialitate.

Ulterior, aeronava militară românească a aterizat la Islamabad şi l-a preluat şi pe cetăţeanul român evacuat vineri dimineaţă pentru a fi transportat spre ţară. Cetăţeanul român evacuat în ziua anterioară a decis să plece deja din Islamabad cu un zbor de linie. De la Islamabad, aeronava va face deplasarea spre România, precizează MAE prin intermediul unui comunicat.

Cel de-al 15-lea cetăţean român care mai dorea evacuarea, angajat al unui program ONU, a informat Celula de criză interinstituţională că nu poate ajunge la aeroport din cauza situaţiei de securitate. Celula de criză interinstituţională va continua să acţioneze pentru a identifica opţiuni de evacuare a acestuia cu aeronave ale unor state partenere, în măsura în care condiţiile de securitate vor permite accesul cetăţeanului român în aeroport, se arată în comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Celula de criză interinstituţională evaluează permanent evoluţia situaţiei din Afganistan

„Celula de criză interinstituţională a validat şi contactat un număr de foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România, precum şi jurnalişti afgani care şi-au manifestat dorinţa de a fi evacuaţi în România. Celula de criză i-a informat cu privire la coordonatele zborului de astăzi, dar, din cauza condiţiilor de securitate extrem de dificile din zona aeroportului internaţional din Kabul, din păcate aceşti cetăţeni afgani nu au reuşit să ajungă în incinta aeroportului. Şi în cazul acestora, Celula de criză interinstituţională va continua să acţioneze pentru a identifica opţiuni de evacuare", menţionează MAE.

Potrivit sursei citate, Celula de criză interinstituţională evaluează permanent, împreună cu partenerii internaţionali, evoluţia situaţiei din Afganistan.

Evacuarea din Afganistan a cetățenilor din țările aliate, precum și a afganilor, rămâne „prioritatea imediată” pentru NATO, a declarat și secretarul general Jens Stoltenberg.