Evenimentul Zilei > International > Evacuarea celor care fug de talibani, prioritatea NATO. Reprezentanții alianței, șocați de viteza cu care talibanii au preluat puterea
Evacuarea celor care fug de talibani, prioritatea NATO. Reprezentanții alianței, șocați de viteza cu care talibanii au preluat puterea

Evacuarea celor care fug de talibani, prioritatea NATO. Reprezentanții alianței, șocați de viteza cu care talibanii au preluat puterea

Evacuarea din Afganistan a cetățenilor din țările aliate, precum și a afganilor, rămâne „prioritatea imediată” pentru NATO, a declarat vineri secretarul general Jens Stoltenberg.

NATO a lucrat 24 de ore din 24 pentru a menține operațiunile pe aeroportul internațional Kabul, permițând ca mii de oameni să plece”, a spus Stoltenberg în timpul, recunoscând că „situația rămâne foarte dificilă și imprevizibilă”.

Într-o declarație anterioară remisă presei după reuniunea miniștrilor de externe, NATO, și-a subliniat angajamentul față de evacuarea în siguranță a cetățenilor afgani cu risc – în special a celor care au asistat eforturile NATO în Afganistan.

„Facem apel la cei aflați în poziții de autoritate în Afganistan să respecte și să faciliteze plecarea lor sigură și ordonată, inclusiv prin Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul”, se menționează în comunicat.

„Atâta timp cât operațiunile de evacuare continuă, ne vom menține o strânsă coordonare operațională prin mijloace militare aliate la Aeroportul Internațional Hamid Karzai”, .relatează CNN..

NATO a suspendat orice ajutoare acordate Afganistanului

De asemenea, la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO s-a hotărât suspendarea ajutoarelor acordate Afganistanului. „În condițiile actuale, NATO a suspendat orice sprijin acordat autorităților afgane. Orice viitor guvern afgan trebuie să respecte obligațiile internaționale ale Afganistanului; să protejeze drepturile omului tuturor afganilor, în special femeilor, copiilor și minorităților; să respecte statul de drept; să permită accesul umanitar nestingherit; și să se asigure că Afganistanul nu mai servește niciodată ca un refugiu sigur pentru teroriști”, scrie defenseone.com.

Viteza cu care talibanii au reușit să preia controlul Afganistanului nu a fost anticipată

„Eram edificați cu privire la riscurile retragerii trupelor noastre, darviteza prăbușirii conducerii politice și militare afgane și a forțelor armate nu a fost anticipată ”, a spus Stoltenberg în conferința de presă susținută la Bruxelles.

„Există multe lecții de învățat și intenționez să realizez o evaluare aprofundată a angajamentului NATO în Afganistan”, a adăugat el.
Stoltenberg a subliniat ulterior că „ochii lumii sunt îndreptați spre Afganistan”, solicitând talibanilor să pună capăt violenței și să susțină drepturile fundamentale ale tuturor afganilor, notează CNN.