Evenimentul Zilei > International > SUA au părăsit în linişte Afganistanul. Blindatele au rămas, depozitele au fost jefuite
SUA au părăsit în linişte Afganistanul. Blindatele au rămas, depozitele au fost jefuite

SUA au părăsit în linişte Afganistanul. Blindatele au rămas, depozitele au fost jefuite

AKŞAM. Militarii americani au părăsit în linişte cea mai mare bază militară aeriană din Afganistan, Aeroportul Bagram. Marți, la primele ore ale dimineţii, s-a aflat că trupele americane au părăsit baza.

Noul comandant afgan al bazei militare aeriene de la Bagram, Asadullah Kohistani, a relatat că trupele americane au părăsit în data 2 iulie, vineri, la ora locală 03.00, Bagramul fără ca el să fie anunţat. Kohistani a menţionat că peste câteva ore s-a aflat că trupele SUA părăsiseră baza militară şi a adăugat: „Auzisem unele zvonuri că americanii vor părăsi baza, dar am confirmat acest fapt în jurul orei 07.00.”

 Kohistani a mai spus că zeci de mii de raţii de mâncare şi băutură au rămas în urma plecării militarilor americani. De asemenea, a menţionat că sute de vehicule civile şi blindate au rămas în baza aeriană. Kohistani şi-a exprimat aprecierea faţă de NATO şi SUA pentru prezenţa lor aici timp de 20 de ani, dar că a venit timpul ca Afganistanul să facă un pas în această problemă, a adăugat el.

 La ora 07.00 dimineaţă s-a observat că baza aeriană fusese părăsită. Au rămas în urmă mii de vehicule civile, sute de blindate, telefoane şi băuturi energizante. Conform oficialilor afgani, în urma părăsirii bazei în linişte de către trupele americane, un grup de persoane a intrat în clădirile şi depozitele imense şi le-au jefuit.

 Tadjikistanul trimite 20 de mii de soldaţi la graniţa cu Afganistanul

 Aproximativ o mie de militari afgani au fugit de talibani în Tadjikistan, iar preşedintele Tadjikistanului, İmamali Rahman, a ordonat trimiterea la frontiera cu Afganistanul a 20 de mii de soldaţi. De asemenea, s-a anunţat că preşedintele Rahman a avut convorbiri telefonice cu aliaţii din regiune, inclusiv cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Putin a promis sprijin Tadjikistanului în cazul în care va fi necesară apărarea frontierei cu Afganistanul. (Rador)