Evenimentul Zilei > Social > MAE a pregătit evacuarea ultimilor români din Afganistan. Când vor fi aduși în țară
MAE a pregătit evacuarea ultimilor români din Afganistan. Când vor fi aduși în țară

MAE a pregătit evacuarea ultimilor români din Afganistan. Când vor fi aduși în țară

Un avion militar românesc va pleca în cel mai scurt timp la Kabul pentru a evacua ultimii cetățeni români aflați în Afganistan.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că se fac eforturi pentru evacuarea românilor aflați, încă, în Afganistan. Într-un comunicat de presă, reprezentanții MAE au anunțat că în Afganistan, la Kabul, se mai află, în acest moment, un număr de 27 de cetățeni români.

„Împreună cu Ministerul Apărării și Forțele Aeriene Române au fost parcurse în regim de urgență, pe parcursul zilei de ieri și al nopții, proceduri pentru deplasarea avionului militar la Kabul în vederea evacuării cetățenilor români. Procedurile, extrem de complexe, sunt finalizate, urmând a fi obținută în foarte scurt timp și ultima autorizație de survol pentru unul dintre segmentele traseului de zbor”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit sursei citate, în cursul nopții de 16 spre 17 august, un număr de 16 cetățeni români au părăsit teritoriul afgan.

„În cursul nopții de 16/17 august au părăsit Afganistan încă 16 cetățeni români. De la momentul apelului MAE de ieri către cetățenii români aflați încă în Afganistan și care nu-și notificaseră prezența, de a contacta Ambasada României de la Islamabad, a fost înregistrată prezența a încă 7 cetățeni români”, se mai arată în comunicatul de presă.

În acest moment, conform evidențelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Externe, în Afganistan se mai află un număr de 27 de cetățeni români care așteaptă să fie evacuați.

Mii de oameni încearcă să scape din Afganistanul taliban

Mii de persoane speră să fie evacuate din Afganistan după ce talibanii au preluat conducerea capitalei Kabul. Pe aeroportul local s-au adăpostit câteva mii de refugiați afgani care se tem pentru viața lor, dat fiind că noul regim este cunoscut pentru intransigența religioasă.

În decurs de zece zile, mişcarea islamistă radicală, a ocupat capitala după ce a lansat o ofensivă în luna mai odată cu începerea retragerii trupelor străine. Ei au preluat controlul aproape în întregime asupra Afganistanului.

Talibanii au impus o versiune ultra-strictă a legii islamice în perioada în care s-au aflat la putere în Afganistan (1996 – 2001). În 2001, ei au fost înlăturaţi după invazia unei coaliţii internaţionale conduse de Statele Unite.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: